Начало > Новини

"Ангели - доносници"

ЦАИ 02/04/2011

Културният център на Софийски университет ви кани на първата лекция от серията Български учени в чужбина

проф. д-р Георги Минчев, университет Лодз, Полша
ще говори по темата

АНГЕЛИ-ДОНОСНИЦИ

3 май, вторник, от 18:00 часа в Новата конферентна зала на СУ

По време на богослужението границата между земно и небесно изтънява и ангели слизат в храма, за да наблюдават, а след литургия да представят на Христос подробни „списъци” със сведения за прилежанието на молещите се, за това кои закъсняват, кои не внимават, кои излизат преди причастие и пр.

Как можем да разберем и тълкуваме това ангелическо «доносничество» днес?
Лекцията е опит за сравнителен анализ на голямата тема за ангелофанията по време на богослужение, отразена в три различни културни кода: книжовен, иконографски и фолклорен. Проследява се разпространението на този мотив по каноничен, псевдо-каноничен, визуален и фолклорен път, търси се херменевтична перспектива към синкретичната средновековната култура, преплитаща сакрално и профанно, църковно и народно. Какъв отговор предлага тя на най-важните за традиционните религиозни общности екзистенциални въпроси: за греха, изкуплението и спасението? Как гледаме на този отговор от съвременна гледна точка?

…………………………………….…………………………..

Проф. Георги Минчев е възпитаник на СУ, палеославист. Работил е като асистент и изследовател в ФСлФ и Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев". Специализирал е Краков, Рим и Ватикана, а от 1995 работи в Полша. Автор е на две научни монографии и множество статии, член е на международни палеославистични организации.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.