Начало > Новини

"Фолк-популизмът и ляво-десният спектър в поствоенна Унгария: уроци от миналото"

ЦАИ 09/04/2011

Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”, Концептуално пространство „The Fridge” и Социален център „Хаспел”

В рамките на фестивала „Трансевропа София – политика и култура отвъд националната държава”

Фолк-популизмът и ляво-десният спектър в поствоенна Унгария: уроци от миналото
публична лекция на Мери Н. Тейлър (САЩ)

14 май (събота) 2011, Червената къща
16.00 ч., Червена зала, Червената къща

Лекцията разглежда темата за популистко/фолк движенията в Унгария между двете световни войни и артикулацията на популистките политики, които използват фолклоризацията в десния и левия спектър на политическите идеологии и партиите в тези конкретни исторически условия. Чрез свързването на фолклорното възраждане и политическия популизъм и чрез фокусирането в специфичните политически и икономически условия в Унгария между двете войни, авторката предлага модели за мислене върху съвременните политики на наследството и на "новите социални движения" в "постсоциалистическа Европа"..

Д-р Мери Н.Тейлър прави подстдокторска степен в Center for Place Culture and Politics. Докторската си степен по антропология получава от Сити Юнивърсити на Ню Йорк и е асистент-професор в Хънтър колидж и в Cooper Union for the Advancement of Science and Art. Изследванията й са в областта на технологиите, сайтовете и политиките на гражданска култивация, културен мениджмънт и управление на културното наследство, както и взаимоотношението на етическите и естетическите аспекти на национализма и културната диференциация. Тя се занимава също така и със социалните движения в социалистическа и постсоциалистическа Европа, както и с монография за възраждането на фолк танците в Унгария и работи върху редакцията на книгата „Говорещата култура“: политически мобилизации на културата в края на хилядолетието“.

На английски език.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.