Начало > Новини

"Adieu на Европа - невъзможната необходимост на политиката на Балканите"

ЦАИ 09/04/2011

Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”, Концептуално пространство „The Fridge” и Социален център „Хаспел”
В рамките на фестивала „Трансевропа София – политика и култура отвъд националната държава”

Adieu на Европа - невъзможната необходимост на политиката на Балканите
заключителна лекция на Йелисавета Благойевич (Сърбия)

14 май (събота) 2011, Червената къща
19.00 ч., Червена зала, Червената къща

„Нашият опит е провинциален“, пише Радомир Константинович в самото начало на популярната му днес книга „Философия на провинцията“, публикувана в Белград през 1969 г. „Провинцията е нашата съдба, тя е нашата зла орис“, продължава той. В своята лекция Йелисавета Благойевич се обръща към проблема за провинциалното съзнание, за да направи прочит на Балканската политика и мислене през критиката на Константинович, че „няма страна, в която провинциалното съзнание да е невъзможно, понеже в изискването си да бъде идеално осъществено, то е еднакво невъзможно навсякъде“. Така другият проблем, който се отваря, е този за матрицата на еднопосочната „eвропеизация“ на Балканите, така че провинциализмът да бъде мислен едновременно като източна и западна форма на политическа малоценност с двоен знак.

На английски език.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.