Начало > Новини

„РОТА 4093” – 60 години от създаването на първата българска рота в НАТО

ЦАИ 18/10/2011

Малко известен факт разкрива фотоизложбата „РОТА 4093” – 60 години от създаването на първата българска рота в НАТО.

Изложбата ще се открие на 21 октомври (петък) от 14 часа в Националния военноисторически музей.

Повече от 100 фотоса показват знамето и емблемата на ротата, униформите и въоръжението на нейните доброволци, командния й състав, моменти от нейното ежедневие. Изброени са гарнизоните, където тя е дислоцирана. Запечатани са моменти от изпълнението на бойната служба, стрелковата подготовка, тренировки и учения, участия в паради. Научаваме интересни подробности от казармения живот – създаването на параклис в гарнизона в Гермерсхайм, участието в спортни турнири, отбелязването на различни празници. Припомнят се имената на офицери и сержанти от личния състав на ротата с кратки биографични данни за тях.

Българската национална доброволческа рота 4093 е формирана на 20 октомври 1951 г. с генерална заповед № 53, издадена от Главната квартира на военното командване на Американските въоръжени сили в Европа, чрез които тя е включена в структурите на Северноатлантическия пакт. Сред инициаторите за създаване на рота 4093 е д-р Г. М. Димитров.

След двегодишно пребиваване в гарнизоните Цайлсхайм, Ешборн и Брюхмюлбах-Мизау, през октомври 1953 г. ротата е преместена в Гермерсхайм, където охранява оръжейни депа и други важни военни обекти. Съставът й е от 200 войници. Командири на ротата последователно са: лейт. Стефан Бойдев, кап. Борислав Байчев и кап. Димитър Кръстев.
Ротата води пълноценен обществен живот – има волейболен отбор, отлично уредена библиотека, фонд и клуб, средствата от които използва за благотворителност. Личният състав отбелязва тържествено всички български християнски празници. В параклиса на българската православна църковна община „Свети Иван Рилски – Чудотворец” се отслужват литургии от потомъка на граф Игнатиев, свещеник Леонид.

Рота 4093 е разформирана през юни 1964 г. във връзка с намаляване на въоръжените сили, засягащо националните роти.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.