Начало > Новини

"Музеят: Разширяването на полето"

ЦАИ 07/10/2011

Културният център на Софийския университет Ви кани на представянето на четвъртия брой на своето електронно списание

Пирон, брой 4

Тема на броя

МУЗЕЯТ: РАЗШИРЯВАНЕ НА ПОЛЕТО


Водещ редактор Владия Михайлова. Броят ще бъде представен от доц. Георги Лозанов, доц. Бойко Пенчев, д-р Иван Попов и редакционния директор на списание Abitare г-жа Цветана Шипкова.

Корица - Викенти Комитски, Рамка, 2008

Четвъртото издание на „Пирон” е посветено на темата за съвременния музей и музея в съвременноста. Днес в България тя с право бива свързвана с актуалната дискусия около новооткритите музеи – на съвременното и социалистическото изкуства. На тази тема са и повечето от предложените материали. Част от тях са съвместна публикация с Музейния брой на Института за съвременно изкуство, издаден през 2010 г., но има много нови статии, преводни материали и интервюта. Своето мнение са изразили художници, изкуствоведи, културолози, музейни специалисти и студенти.

Редакцията на „Пирон” иска да даде глас на тази жива и остра дискусия, в която се открояват различни и трудно примирими позиции, професионални и граждански. Те не винаги съвпадат с позицията на Министерството на културата. Редно беше да бъдат чути още отначало, при възникването на идеята за тези музеи и при изработването на държавната концепция за тях. Въпреки усилията, това не се случи. Нека тогава им дадем възможност да участват в едно откровено обсъждане на резултатите.

Едновременно с това амбицията ни е по-висока - да разширим полето на дебата и да повдигнем принципни въпроси за статута на съвременността, за статута на изкуството и неговите институции в съвременния свят, за културните политики, насочени към миналото и настоящия ден и пр.

Представянето ще се състои на 9 ноември, сряда от 19:00 в Театралната зала на СУ, София, бул. „Цар Освободител” 15.

Използвайки предимството на електронните издания, броят ще продължи да се попълва и след него, събирайки нови мнения и гледни точки.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.