Начало > Новини

Списание "Философски алтернативи", кн. 4/2011

ЦАИ 04/01/2012

АКЦЕНТИТЕ В БРОЯ

Две есета на известния английски философ Дейвид Хюм, написани в средата на XVIII век и публикувани тук за пръв път на български език, които с просвещенска логика и патос отхвърлят два основни постулата на християнството – за безсмъртието на душата и за самоубийството като грях. Авторът е убеден, че философията и разумът дават “противоотрова” срещу “суеверието” и “лъжливата религия” и връщат на хората “естествената им свобода”. Новаторски, опасни за времето и за автора си идеи, поради което не са публикувани приживе.

Три тематични блока, които разискват връзката на бизнеса, печалбата, стопанския манталитет, професионализма с хоризонта на етиката, на доброто, на морала. Съвременното явление “академичен капитализъм”, което анализира Иван Кацарски, визира засиленото влияние на бизнеса и бюрокрацията върху науката и образованието за сметка на влиянието и авторитета на професионалите: комерсиализация на науката, индустриализация на университетите, подценяване на фундаменталните изследвания и подкрепа на приложните, увеличаващо се влияние на професионалните мениджъри и администраторите за сметка на автономията и свободата на академичния състав, превръщане на департаментите в центрове за генериране на печалба, количествени методи за оценяване на научния труд. Българският вариант на този “академичен капитализъм” се преценява като “ирационален”: облагодетелства институции със слаби резултати и наказва тези с добри постижения, “съдържа мафиотски елемент”. Ситуация, която е характерна за страната ни като цяло - за повечето хора в България са достъпни само “горчивите плодове на неолибералната трансформация”, заключава авторът.

Ситуация, доста далеч от утвърдените принципи и норми в авторитетни изследвания и традиции, представени в статията на Силвия Минева: знанието е най-висококачествената от всички власти (А. Тофлър), професионализмът е “етичен код, социална връзка, модел на взаимна регулация и самодисциплина” (М. Уолзър), образованието е “лек за заблудите и самозаблудите” на “средния човек” (Хосе Ортега-и-Гасет)”, срещу властта на “необразованите, недообразованите, а също и самоуките”; всяка криза е криза на образованието и няма друга криза освен на образованието (У. Липман).

Статиите на Станка Христова, Валентина Драмалиева и Даниела Сотирова разискват реални съвременни практики, в които тези принципи са в по-голяма или по-малка степен реализирани – конфуцианския стопански манталитет, социално отговорния бизнес, който “постига печалба, но по начини, които зачитат етическите стандарти и уважават човека, хората, общностите, обществото и природата”.

--- Нонка Богомилова ---


СЪДЪРЖАНИЕ

Списание “Философски алтернативи”, 4/2011
Водещи броя: Емилия Маринова и Николай Обрешков

Философска класика
* Дейвид Хюм - За безмъртието на душата
* Георги Янков – Бележка на преводача

Философски и социологически подходи към обществото
* Иван Кацарски – Академичният капитализъм
* Силвия Минева - Професионализмът е хуманизъм
* Мая Келиян – Стилът на живот като методологически инструмент за изследване стратификацията на постмодерното общество

Етика и стопански манталитет
* Станка Христова – Конфуцианският стопански манталитет
* Валентина Драмалиева – Къде се срещат прагматизмът на етиката и филантропията на бизнеса
* Даниела Сотирова – Феноменът “Етически мираж”

Добро и зло: моралните дилеми
* Силвия Серафимова - По обраслите с трева пътеки (Кнут Хамсун), или за реваншизма на баналното зло
* Ерика Лазарова - Франциск от Асизи – канонизираният еретик или за алианса между катарската етика и католицизма

Логика
* Александър Гънгов – Логически грешки в клиничния дискурс
* Васил Пенчев – Теоремата на Мартин Льоб във философска интерпретация

От философи за философи
* Любен Сивилов – Моят учител

Културен терен
* Красимира Байчинска, Весела Ванчева – Нестинарството в България – традиция и съвременност

Отзиви
* Димитър Цацов – Енциклопедия за процесуалната философия
* Атанаска Чолакова – Фантастичното и неговите измерения


Списание “Философски алтернативи” се индексира от EBSCOhost, The Philosopher’s Index, CEEOL.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.