Начало > Новини

"Системната криза на неолибералния капитализъм"

ЦАИ 09/05/2012

На 16 юни 2012 г. в Социален център Хаспел (гр. София, бул. Мадрид 8) ще се състои лекция и семинар с Борис Кагарлицки на тема:

"Системната криза на неолибералния капитализъм"


Борис Кагарлицки е руски социолог и известен ангажиран интелектуалец. Публикува първата си книга през 1988 г. “Мыслящий тростник” (Мислещата тръстика), в която разглежда траекторията на съветките интелектуалци от 1917 г. до края на 1980-те . С книгата си добива голяма популярност и на Запад.

През 1970-те години активно се включва в лявото крило на дисидентското движение, издавайки самиздатски списания като Левый поворот (Ляв обрат) и Варианты (Варианти). Заради критичната му публицистична и издателска дейност е осъден за “анти-съветска” дейност, като излежава две години в затвора, освободен е след смъртта на Брежнев през 1983 г. В началото на 1990-те, по време на Елцин и преврата от 1993 г., е арестуван за “про-съветска” дейност, но по-късно освободен.

Той е специалист в областта на глобализацията, руската политика, политическа икономия и история. Кагарлицки е изследовател в Интитута за сравнителни политически изследвания в Руската академия на науките. Работил е и като експерт в международния изследователски център - Transnational Institute (TNI) и е директор на Института за глобализация и социални движения в Москва. Публикувал е над 15 книги, сред известните заглавия са: “Периферната империя: Русия и световната система” (2008) и “Русия по време на Елцин и Путин – неолибералната автокрация” (2002). Той редовно пише и за Znet, Новая Газета, Тhe Progressive, The Moscow Times. Издател е на интернет журнала рабкор.ру. Често пътува, за да изнася лекции, както в известни университети, така и пред активисти.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.