Начало > Новини

"Безпокойната империя: Китай и светът след 1750 г."

ЦАИ 16/04/2012

Институт “Диалог Европа” при СУ “Св. Климент Охридски” и Българската изследователска група за Студената война

ви канят на публичната лекция на проф. Арне Вестад от Лондонския университет за икономически и политически науки (LSE) на тема:

"Безпокойната империя: Китай и светът след 1750 г.",

която ще представи основните тези в новата монография на проф. Вестад

Лекцията ще се състои на 22 май /вторник/ от 18 ч. в аудитория 23 на Софийския университет - І ет. (Ректората), крило на Исторически факултет.

Арне Вестад е професор по съвременна световна история и международни отношения, директор на Център по изследвания на международни отношения, дипломация и стратегия (LSE IDEAS) и главен редактор на сп. Cold War History. През 90-те години на ХХ век е преподавател в университета “Джон Хопкинс” в САЩ и научен директор на Нобеловия институт в Осло. Бил е международен координатор на експертна група за декласификация на руските архиви и съпредседател на Международната комисия по история на Студената война, както и отговорен редактор на тритомната The Cambridge History of the Cold War. Предишната му монография Глобалната студена война печели
авторитетни литературни награди във Великобритания, САЩ и Япония, преведена е на 14 езика и е обявена от Съвета по международни отношения във Вашингтон за една от петте най-важни книги по международни отношения през 2005/2006. През юли 2011 г.

Проф. Вестад е избран за член на Британската академия и ръководи документален проект по история на британско-руските отношения.

Лекцията на проф. Арне Вестад ще бъде на английски език!

Доц. Йордан Баев

Координатор на Българската междууниверситетска изследователска група
за Студената война


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.