Начало > Новини

"Георги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш"

ЦАИ 20/08/2012

Премиера на книгата “Георги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш” от Цвета Трифонова

25 септември 2012, от 18 часа
Унгарския културен институт в София, ул. "Аксаков" 16.

Редактор на изданието е Георги Мишев.

Издание на "Фабер" (В. Търново), 296 стр., 40 илюстрации, 30 от тях цветни.

Книгата ще представи проф. Светлозар Игов.

ЗА КНИГАТА

Книгата “Георги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш” е първият литературоведски сборник, посветен на творчеството и личността на бележития писател-дисидент Георги Марков. Включва осем студии и статии, писани от 2007 до 2011 г. В тях се визират ключови заглавия и биографични моменти, с повратно значение в неговия творчески и житейски път.

Обект на литературоведски анализ за пръв път са романът „Покривът”, пиесите “Комунисти” и „Архангел Михаил”, есетата от цикъла „До моя съвременник”, както и посмъртно публикуваният сатиричен роман „Достопочтеното шимпанзе” в съавторство на Г. Марков и Дейвид Филипс. В самостоятелно изследване е проследена биографията и съпътстващите сюжети на една от големите български библии - „Задочни репортажи за България”, равна по значение на епохалните национални съчинения „Записки по българските въстания”, „Строители на съвременна България”, “Българският Великден”. Съпоставителната студия „Никола Вапцаров и Георги Марков. По повод два юбилея през 2009 г.” проправя път за бъдещи асинхронни изследвания на биографиите и творчеството на двамата творци, споделили една и съща трагична участ въпреки антагонистичните си убеждения. Обединяващата идея на сборника е чрез анализ на съчиненията да се възвърне интересът към забравените и пренебрегвани до днес заглавия на полагащото им се място в историята на националната литература и култура.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.