Начало > Новини

Достъп до дигиталния архив на сп. "Сердика"

ЦАИ 17/10/2012

Списание „Сердика“ е издание на Софийската община като продължение на „Столичен общински вестник“. Дигитализирането му е осъществено през 2006 г. в рамките на съвместен проект между Столична библиотека и фирма НЕМЕЧЕК – България. Обхванати са всичките 99 броя на списанието за периода на издаването му (1937 – 1952).

Представени са метаданни за 1167 статии. За всяка от статиите са дефинирани критерии за търсене, например "Автор", "Заглавие", "Тематика" и други, като съответните данни са извлечени от предварително направените библиографски описания. Дигиталният архив предоставя възможност на читателите да "прелистят" страниците му в Интернет и да се запознаят с развитието на София, живота на столичани, културните забележителности и събитията, фокусирали случващото се в града през първата половина на миналия век.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” съдейства за по-широко популяризиране на дигиталния архив на списанието, като осигурява достъп до него чрез своята „Дигитална библиотека” (най-долу на страницата).

Източник: http://www.nationallibrary.bg


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.