Начало > Публикации > СОЦИАЛНИЯТ КАПИТАЛ В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО СЛЕД 1989 г.

СОЦИАЛНИЯТ КАПИТАЛ В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО СЛЕД 1989 г.


Език:
Български
Автор(и)
Ралица Ангелова 
Ключови думи
морална социология, социален капитал
Накратко:
Моралът винаги е съставлявал важна част от социологическото изследване още от неговите британски предтечи – например Адам Смит и Дейвид Хюм или френските му основатели – най-вече делото на Конт, та чак до съвременната епоха. И това е така, защото обектите на социологията имат материален, но също така психологичен и нормативен характер, който съставлява предпочитаната област на морала.
В края на 60 те години започва възкръсването на моралната социология с появата на “социология на етиката”, самата тя произлязла от социологията на религиите, която си поставявяла за цел да преразгледа моралното измерение на социалните факти. Идеята за една социология на етиката или на морала изразява опита на по съвременните социолози да се заемат с нов обект на изследване.
Социалният капитал е особено качество, което възниква при преобладаващо доверие в обществото или в част от него. Той се отличава от другите форми на човешки капитал, до колкото обикновено се създава и предава чрез механизми на културата като традиция, исторически обичаи. Придобиването на такъв капитал изисква привикване към морални норми на общността и в този контекст – възприемане на добродетели като лоялност, честност, надеждност. Социалният капитал е необходим за създаване на стабилно гражданско демократично общество. Този капитал не може да се придобие за разлика от други капитали чрез рационални инвестиционни решения, а на основата на общи норми между членовете на едно общество. Преди да се установи доверието, което е в основата на способността на хората да се сдружават и да действат за общи цели, трябва да се изградят устойчиви норми и ценности в гражданското общество.

Това беше идеята ми за научен труд и чрез него да стана доктор. Тъй като по независищи от мен причини и други обстоятелства, които ми попречиха да завърша докторантурата си, реших, че аудиторията на този сайт ще е подходящата! Публикувам го така, както беше публикуван в Кеймбриждския университет заедно с научните статити на други учени от ЮЗУ "Неофит Рилски" в сборника "Религия и Политика".
Който иска и му хареса да ми пише! Оставям текста тук, защото си мисля, че един ден ще продължа да работя по тази тема, макар и не като докторант.



Ако искате да получите достъп до статията, трябва да се логнете или да направите персонално запитване към автора


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.