Начало > Потребители
Мария Митева
Имейл
[email protected]
Персонални данни
Академични данни
Статус
Докторант

Поле на изява
Изкуства,

Работно място
ИИ-БАН

Изследователски интереси
Приложно и декоративно изкуство в България в периода на Новото време. Междунацонални културни връзки през модерната епоха. Отношенията "център - не-център" в областта на изкуствата.
Библиография
Статии
София и нейните декоратори или как се гради образ на европейска столица от Митева, М.
Обект на изследване са времето, процеса и част от действащите лица на едно „удостояване”, „декориране”, и опита да бъде преобразен един град – София – столицата на новоосвободена България. Маркират се някои от проблемите за визуализирането на новия и статут, и придаването на адекватен облик, според меродавните тогава (а и днес) европейски стандарти от художниците -декоратори.
2008 ИИ-БАН Проблеми на изкуството 3
Език: Български
Класицистични вариации в архитектурната декорация. от Митева, М.
На базата на изводи, извлечени от конкретната работа с обектите ( сградите на Княжеския дворец, Народното събрание, къщите на Хр. Сърмаджиев и Д. Яблански и сградата на Народния театър) се обобщават някои от характеристиките на архитектурната декорация, породени от същностните и белези и особеностите и в периода.
2007 ИИ-БАН Изкуствоведски четения 2007
Език: Български
Стефан Баджов (1883-1953) - щрихи към "материализиране" на образа. от Митева, М.
Опитът за „материализиране” на образа на Стефан Баджов разкрива една основополагаща фигура за българската модерност във визуалната среда. Щрихите към творческата му биография (с акцент върху изявите му като художник-декоратор, преподавател и участник в художествения живот) потвърждава задаващата му роля за последващия ход на изкуството. Основните приноси на Ст. Баджов са по посока утвърждаването на ролята на художника в индустрията, възпитанието на вкус към красивото у зрителя и търсенето му във всяко ниво на бита, стремеж към естетизиране и придаване на„български” облик на средата.
2006 ии-БАН Проблеми на изкуството 2
Език: Български

2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.