Начало > Потребители
Юлия Роне
Имейл
[email protected]
Персонални данни

Работни езици
английски, испански
Академични данни
Статус
Студент

Поле на изява
Социални науки,

Изследователски интереси
Интернет, нови медии,
Библиография
Статии
Идеология на идиотизма от Юлия Роне
Идиотът е човек със свои собствени порядки, странник, особняк. Идиотът не е публична личност, неговото поле за изява е частното, личното, своето. На старогръцки думата идиот (ιδιώτης) има следните значения: 1. частно лице, отделен гражданин; pl. - народ - 2. обикновен човек, плебей -3. необразован, прост, несведущ човек, невежа. Ιδιώτης е антонимът на πολίτης - гражданин, някой с граждански права, съгражданин, съотечественик. Семантичното ядро на думата „идиот" дава важни насоки за разбирането на съвременния човек в Web 2.0.
2010 http://www.seminar-bg.eu/index.php?option=com_content&task=b
Език: Български
Времето на „медиумите”: информация от уста на уста и от линк на линк от Юлия Роне
В новите Интернет платформи като YouTube, Facebook, Skype моделът предавател – получател е разбит. Вместо това всеки потребител на информация се превръща в своеобразен „медиум” – едновременно получател и предавател на информация. И докато традиционните медии ни налагат своя избор, казват ни „това е новина”, то на територията на Интернет в новина се превръща само това, което е интересно на хората; само това, което те са отсели от информационния поток и са препратили сами. Предаването на информацията зависи от активното участие на потребителите. Значението на дадена кауза, на даден клип и пр. се измерва по броя на посещенията. Най-големият авторитет е количеството. Липсата на контрол, несанкционираното заиграване с официалните дискурси, интересът към скандалното, шокиращото, клюката са сред най-характерните белези на „медиумите”. Боговете са свалени на земята, далечните политически образи влизат в обращението на ежедневното. Интернет е площадът, влязъл в дома ни. Полисът нахлува в ойкоса. Политията в икономията. Новата политика се създава във всекидневието: от уста на уста и от линк на линк.
0 http://www.seminar-bg.eu/index.php?option=com_content&task=b
Език: Български
Конференции
2011 София
Vbox7: политика домашно производство Медиите и политиката
2010 Manchester
Smooth operators: Internet, Politics and Seduction Affective fabrics of digital cultures: feelings,technologies, politics

2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.