Начало > Събития

"Протест, революция и война: година след украинския Евромайдан"

28/11/2014

Културният център на Софийски университет ви кани на

Протест, революция и война: година след украинския Евромайдан


Дискусия с участието на: Уилям Риш и Татяна Журженко

Откриване на поредицата: „Гражданска практика за студенти и учители"

28 ноември, петък, 17:00 часа
Театрална зала „Алма Алтер", Ректорат СУ
/на английски език/

Модератор: Том Джунс

Уилям Риш е доцент по европейска история в Джорджа колидж и Стейт юнивърсити, САЩ. Бил е гост-преподавател в Лвовския университет, Украйна; вицепрезидент на Американската асоциация за изследвания на Украйна; автор на множество публикации, сред които The Ukrainian West: Culture and the Fate of Empire in Soviet Lviv. Harvard University Press, 2011.

При избухването на протестите на Евромайдана доцент Риш заминава за Украйна, където провежда теренно изследване в Киев, Харков и Донецк. Като международен наблюдател следи президентските и парламентарните избори в страната и работи като доброволец в Украинския кризисен медиен център в Киев. Основава социалната медийна новинарска група "Euromaidan News in English" и в момента работи по книга, която представя и анализира протестите от Евромайдана в Киев, революцията на честта и последвалата продължаваща и днес война в Донбас.

Татяна Журженко е директор на изследователската програма „Русия в глобалния диалог“ на Института по хуманитарни науки (IWM) във Виена.

Завършила е политическа икономия и философия в Университета в Харков, Украйна. През 1993 г. защитава докторат по социална философия. Между 1993 и 2010 г. Татяна Журженко е асистент и доцент в Харковския университет; съосновател и съпредседател на Харковския център за изследвания на пола. Между 2007 и 2012 г. получава стипендията Елизе Рихтер за изследване на политиките на паметта в Източна Европа, което провежда в департамента по политически науки на Университета във Виена. През 2012-2013 г. Татяна Журженко работи във Финландския център за изследвания на Русия и Източна Европа към университета в Хелзинки. Специализирала е в Харвард, Торонто и Лондон. Автор е на множество публикации върху политиките на пола и феминизма в Украйна, върху границите и граничните идентичности, както и върху политиките на паметта в Източна Европа. Последната й книга Borderlands into Bordered Lands: Geopolitics of Identity in Post-Soviet Ukraine, Stuttgard, 2010, печели наградата за най-добра книга на Американската асоциация за изследване на Украйна през 2010 г. и бронзовото отличие на Асоциацията за изследвания на граничните области през 2012 г.

Проектът „Гражданска практика за студенти и учители. Протестите след 2011 г” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. www.eeagrants.org

Към новина: 24/10/2014 "Протест, революция и война: година след украинския Евромайдан"


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.