Начало > Събития

Лекция на проф. Ян Ридел "Памет и солидарност"

23/11/2016

ПОКАНА

Европейска мрежа „Памет и Солидарност“

Лекция и презентация на проф. Ян Ридел,  координатор на полската страна в Европейската мрежа „Памет и Солидарност“

Кога: 23 ноември 2016 г., сряда, 11.00 ч.
Къде: Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Ректорат, 23 аудитория, вход свободен

Организатори: Полски институт в София съвместно с Историческия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Проф. д-р Ян Ридел – историк и изследовател на Централна и Източна Европа и полско-германските отношения през XIX I XX век. До 2010 г. е преподавал и работил в Ягелонския университет, понастоящем е преподавател в Педагогическия университет в Краков, през 2001-2005 г. оглавява Отдела за култура и информация на Посолството на Република Полша в Берлин.

От 2008 г. полски представител в Управителня съвет на Полско-германската фондация за наука. Уредник на Музея на Млада Полша  „Ридлувка“ в Краков. Координатор в Полша на Европейската мрежа „Памет и Солидарност“. Автор на книгите: „Историческа политика във Федерална република Германия. Минало-идеи-практика” (2011) и „Полската окупация в северо-западна Германия 1945-1948. Неизвестна глава от полско-германските отношения” (І-во издание: 2000, немско издание: 2003).

Европейската мрежа „Памет и Солидарност“ (European Network Remembrance and Solidarity) е  създадена през 2005 г. по инициатива на министрите на културата на Германия, Полша, Словакия и Унгария. През 2014 г. към тях се присъединява и Румъния. Нейната мисия е да изследва, документира и разпространява знания за европейската история на ХХ век и начините за нейното съхранение с особен акцент върху периода на диктатури, войни и социално противопоставяне на потисничеството.

Към новина: 21/10/2016 Лекция на проф. Ян Ридел "Памет и солидарност"


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.