Начало > Събития

"София - идеология, градоустройство и живот по време на социализма"

13/04/2017

Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София
Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“
Ви канят на

Представяне и обсъждане на книгата на Елица Станоева

СОФИЯ: ИДЕОЛОГИЯ, ГРАДОУСТРОЙСТВО И ЖИВОТ ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА


с участието на Росица Генчева, Тодор Христов и Момчил Христов
 
13 април (четвъртък), 18:30 часа
Нова конферентна зала, Ректорат на СУ (Северно крило, ет. 2)
 
Книгата на Елица Станоева е история на София като социалистически град в пресечената точка на партийната идеология, градоустройствения процес и нормите на социалистическия начин на живот. Но тя е история не само на града, а и на българския социализъм: политиките на партията-държава и институционалните разногласия; утопичните послания на пропагандата и не така безметежното всекидневие; ударното строителство и безкрайното изоставане от плана; прогреса на безименните маси и криволичещите колективни и индивидуални пътища; големите цели и прозаичните и упорстващи проблеми. Изследването насочва прожектора си преди всичко към столичния център и неговата неспирна „социалистическа реконструкция“ – в градоустройствените, архитектурните и монументалните проекти, но и в сценария на публичните ритуали и на всекидневните практики. 

Елица Станоева e доктор по история (Технически Университет на Берлин, 2013), специализирала в научни институти в Берлин, Лайпциг, Виена, Констанц и Потсдам.

Понастоящем работи в Европейския университет във Флоренция в рамките на изследователския проект Looking West: The European Socialist Regimes Facing Pan-European Cooperation and the European Community

 
София: идеология, градоустройство и живот през социализма (Издателство Просвета, 2016)

Към новина: 06/03/2017 "София - идеология, градоустройство и живот по време на социализма"


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.