Начало > Събития

"Можем ли да говорим за една или повече Европи?"

25/10/2017

Нашата Европа: каква Европа искаме ние?
25 октомври 2017 (сряда) 18.30-20.00 ч.

Дебат във Френския институт в България пл. „Славейков“ № 3, София 1000
Симултанен превод, вход свободен

Седми дебат от поредицата „Нашата Европа: каква Европа искаме ние?“

“ Можем ли да говорим за една или повече Европи?”

Наистина ли културата обединява Европа? Ще надскочим ли европейския девиз. Обединени в многообразието“ в интерес на една единствена в културен аспект Европа, или напротив, типичното за европейския проект многообразие ще противопостави статуквото на по-нататъшната интеграция? Същата диалектика между общото и различното е в сърцето на икономическия и социалния европейски проект: често се говори за Европа на две скорости, дори понякога за Европа на три скорости. Еврозоната явно е очертала нова граница вътре в Европа, както Шенгенското пространство, а същевременно Европа на отбраната засяга само няколко страни-членки на доброволни начала. Дали пропастта между Изтока и Запада, между Севера и Юга е на път да изчезне, или ще се задълбочи неимоверно?

Ще успее ли Европейският съюз да преодолее разделенията си, за да поеме по пътя на интеграцията и как трябва да се организира на фона на набъбващото многообразие?

Жан-Ив ПОТЕЛ е историк и есеист, автор на близо 15 произведения в областта на политическата и културната история, за Полша и Централна Европа. Член на редакционните колегии на редица списания, сътрудник на Мемориала на Холокоста в Париж, заемал поста Културен съветник към посолството на Франция във Варшава (2001-2005). Хабилитиран доктор по политически науки и, в продължение на тридесет години, паралелно на административната си кариера, преподава в университетите Париж VIII, Париж 1 Пантеон-Сорбона, в Института за политически науки в Париж и във Варшавския университет.

Румяна КОЛАРОВА е социолог, бивш министър на образованието във втория служебен кабинет на президента Росен Плевнелиев, доцент по сравнителна политология, ръководител на катедра „Политология“ и директор на магистърска програма „Европейска интеграция“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирала е в Лондон (London School of Economics and Political Science), Ню Йорк (New School for Social Research) и Флоренция (European University Institute). Автор е на над 50 научни публикации.

Към новина: 19/09/2017 "Можем ли да говорим за една или повече Европи?"


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.