Начало > Новини

Публична лекция "Арабската пролет"

ЦАИ 28/04/2013

Публична лекция „Арабската пролет“ Анри Лоранс, Професор в Колеж дьо Франс

30 май от 17 ч. в Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Конферентна зала 2, бул. Цар Освободител №15
Симултанен превод на френски и български език
Вход свободен

За нас, демократичното развитие изглежда естествено явление, но в арабския свят то е обект на редица разисквания, битки и конфликти. Според Анри Лоранс, от XIX век насам Европа налага на арабския свят културен, психологически и материален шок. Събитията, възникнали посред зимата, прибързано бяха наречени „арабска пролет“, сезон който се възприема като символ на новото начало и свободата.

Нима и преди последните арабски сътресения, историята не бе свидетел на множество победоносни народни въстания? От близкия изток до Магреба, авторитарни и корумпирани системи, възникнали от вчерашните революции, предизвикаха нови революции, водени от идеалите на достойнството и демокрацията.

Роден през 1954 г., Анри Лоранс е френски историк, автор на множество научни трудове за арабско-мюсюлманския свят. Доцент по история и дипломиран по книжовен арабски в Института за Източни Езици и Цивилизации (INALCO), от 2003 г. Анри Лоранс е Професор в Колеж дьо Франс, където завежда катедрата по съвременна история на арабския свят. Той също преподава в INALCO и е член на редакционния комитет на списание „Maghreb-Machrek


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.