Начало > Новини

"100 години от рождението на Живко Ошавков"

ЦАИ 24/05/2013

Институт за изследване на обществата и знанието,
с подкрепата на Българска социологическа асоциация

организират честване на

100 години от рождението на Живко Ошавков

На 10 юли 2013 година се навършват 100 години от рождението на професор д.ф.н. Живко Ошавков – учен с основополагащо значение за следвоенното развитие на социологията в България и с решаващ принос за еманципирането и институционализирането й като самостоятелна наука в българското научно пространство в края на 50-те години на XX в.

Създател на първата социологическа изследователска група в структурата на БАН; създател и пръв директор на Института по социология при БАН (1968), първия академичен институт в историята на социалните науки в България с фундаментално значение за изучаване на българското общество и за формиране на поколения социолози на високо професионално равнище; инициатор и организатор на първите мащабни социологически проучвания („Религиозността в България”, 1962; „Градът и селото”, 1968), задали модела на създаване на социологическо знание в съответствие с високите научни и професионални стандарти и осигурили аналитична информация за тогавашното българско общество, чиято познавателна стойност запазва значението си и днес.

ИИОЗ ще отбележи годишнината на 4 юли /четвъртък/ от 16.00 часа в Големия салон на БАН.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.