Начало > Новини

60 години възстановяване на дипломатическите отношения между България и Гърция (1954-2014)

ЦАИ 22/07/2013

Международна конференция

„60 години дипломатически отношения между България и Гърция”

Софийски университет „Св. Климент Охридски”
Исторически факултет

София, 16 май 2014.

През 2014 година България и Гърция ще отбележат 60 години от възстановяване на дипломатическите си отношения през 1954 г. Именно през този период двете страни извървяха трудния път към междудържавното сътрудничество и добросъседство. Двустранните отношения отбелязаха значителен прогрес – България и Гърция успяха до голяма степен да преодолеят тежкото наследство от миналото и да установят конструктивни политически, икономически и културни връзки за пръв път в дипломатическата си история. В същото време, този забележителен период в българо-гръцките отношения е останал сравнително слабо изследван в международната литература, с изключение на разработките на някои български и гръцки учени.

Водени от желанието да обединим трудовете на изследователи и научни работници, занимаващи се с историята на българо-гръцките политически, икономически и културни отношения, решихме да поемем инициативата за провеждането на международна конференция, посветена на 60-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни. Конференцията ще се проведе на 16 май 2014 г. в Софийски университет, България. Официален език на конференцията е английски. Предвижда се докладите да бъдат издадени в сборник.

С настоящото писмо имаме удоволствието да Ви поканим да изпратите резюме от около 300 думи не по-късно от 15 септември 2013 г. на .


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.