Начало > Новини

Колоквиум "Философът в търсене на истината"

ЦАИ 27/08/2013

По случай 300 години от рождението на Дьони Дидро,
на 5 октомври 1713 г. в град Лангр

Френски институт в България
и Нов български университет
Департамент Философия и социология

имат удоволствието да ви поканят на

Колоквиум "Философът в търсене на истината"


на 5 октомври 2013 г. от 10 до 14 ч. във Френски институт в България
ул. Дякон Игнатий №2, София

Симултанен превод на френски и на български език
Вход свободен


На 5 октомври 2013 г. се навършват 300 години от рождението на Дьони Дидро. Това е повод да съберем 10 български и френски специалисти и да споменем този голям мислител от епохата на Просвещението, автор на Енциклопедията, да насърчим всеки да препрочете неговите трудове, да ги осмисли от днешната перспектива и да обменим разсъждения относно актуалността на неговите анализи...и неговите особени начинания.
Дьони Дидро се изявява във всички литературни жанрове: драма, роман, художествена критика, превод, философско есе. Той предлага на всеки да развива свое собствено, независимо мислене, а не разработва затворена и твърда философска система.
Дьони Дидро е свободен дух, той е част от нашия мемориален пантеон, неговите мисли живеят в нас, проектът му ни е изградил и продължава да ни помага във всекидневието на нашите общества на „знанието“!

Публикация съпътства този колоквиум „ Философът в търсене на истината“, сборник от няколко текста на Дидро, подбрани и преведени от Лидия Денкова (Сиела, колекция Liber Liber).

На 4-и октомври от 16 ч. Проф. Нестор Капдевила от Университета Париж Нантер ще представи Академична лекция в Нов български университет, зала 409, на тема „Демокрацията между идеология и утопия“.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.