Начало > Новини

"Регионално сътрудничество и европейска интеграция"

ЦАИ 11/11/2013

Френски институт в България – Фондация „Конрад Аденауер“- България и Изследователски център по публична политика, Нов български университет, представят:

Регионално сътрудничество и европейска интеграция
международна конференция

В навечерието на европейските избори през 2014 г., в края на програмния период 2007-2013 г. и в разгара на дискусиите за определяне основните насоки за периода 2014-2020 г., повече от десет години след края на т.н. югославски войни (1991-2001 г.) и седем години след присъединяването на България и Румъния към ЕС, регионалното сътрудничество като стратегия за задълбочаване на европейската интеграция добива съдбовно значение, предвид перспективата за известно забавяне на процеса на разширяване на Европейския съюз, с оглед укрепване на трансграничното сътрудничество, а също и на фона на съществуващата стопанска и финансова криза.

По-конкретно, възможно ли е да се възползваме от примера на регионално сътрудничество на Вишеградската група? Може ли нейната практика да бъде полезна за държавите от западните Балкани в процеса на присъединяването им към ЕС, и в кои области? И накрая, как и посредством какви инструменти подобно сътрудничество може да бъде активно през следващите години? Целта на конференцията е да се обсъдят перспективите и стратегиите на основните участници в регионалното сътрудничество, в рамките на процеса на европейска интеграция, като се отчете конкурентната среда, в която ЕС ще трябва да си намери място, сред международните партньори и конкуренти.

На френски език, със симултанен превод на български език.

ПРОГРАМА

Откриване
Н. Пр. Посланика на Германия, Матиас Хьопфнер
Н. Пр. Посланика на Франция, Ксавие Лапер дьо Кабан

* Йорданка Чобанова, Съветник на Президента на Република България, Регионално развитие и европейска интеграция

* Матилд Буле, Парламентарно аташе, Френските териториални административни единици в процеса на европейската интеграция

* Марин Лесенски, Експерт, Институт „Отворено общество“, Сътрудничества и институционални партньорства в Европа

* Франсоа Гокс, доцент, Висш Институт по Мениджмънт към Версайския Университет Сан-Кантен-ан-Ивлин, Предприемачество и интернационализиране на НПО: предизвикателства пред европейската интеграция

* Жил Руе, професор, Френски институт в България, Вишеград, модел за подражание?
Антоний Гълъбов, доцент, Нов български университет, Трансгранично сътрудничество и регионално развитие

* Жан-Мишел Еймери-Дузан, професор, Заместник-директор на Института за политически науки, Тулуза, Координация на европейските политики между държавите-членки

Заключение: Европейският съюз и света

Ксавие Рише, професор, Университет Париж-III, Катедра „Жан Моне“, Китайските преки чуждестранни инвестиции в Европа


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.