Начало > Новини

"Ян Паточка: Европа и културата"

ЦАИ 03/03/2014

Чешки център, Червената къща & Френски институт в България

Ви канят на лекция-дебат
Ян Паточка: Европа и културата
с Етиен Тасен,

Лаборатория за социална и политическа промяна
Университет Париж-Дидро – Сорбона Париж Сите
Дискутант: Лидия Денкова (НБУ)

7 април 2014 от 18 ч.
Център за култура и дебат „Червената къща“
ул. „Любен Каравелов“ No 15, София 1142

Симултанен превод с френски и български език, вход свободен

Ян Паточка е забележителна и уникална фигура сред философите от втората половина на ХХ век. Той е единственият, който развива Хусерловото изследване върху философската съдба на Европа и следователно единственият, който смята философския въпрос за Европа като определящ; той единствен приема европейското философско наследство като основа на философската мисъл за политическия живот. Сякаш е трябвало тази мисъл да се срещне с политическата общност, за да се разкрие едновременно философският и политическият залог за европейската култура.

Оригиналният размисъл на Паточка се състои в това, че по много гъвкав начин свързва идеята за Европа с идеята за философия чрез предаване на разбирането на понятията кулутра, политика и  история. Именно този възел между политика, култура и история, който обхваща философския смисъл на Европа, ще трябва да развържем. Резултатът от това „развързване” не е чисто абстрактен: той засяга мястото и бъдещето, което можем от днес да предвидим за Европа в един глобализиран свят, който вече не е организиран от европейската култура, дори и в един свят, в който Европа би могла да бъде само музей на отдавна отминало време.

Паточка смята, че Европа е повела света към планетарното глобализиране, в което се намираме днес, но че изцяло подчиненият на техниката и капитализма свят противоречи на изконния философски смисъл на Европа, и ние трябва да го възстановим.

Етиен Тасен е професор по философия в университета Париж Дидро, където ръководи магистърска програма по политическа социология и философия в плуридисциплинарното докторантско училище „Икономии, Пространства, Общества, Цивилизации: политическа,  критическа мисъл и критически и социални практики” (ED 382). Специалист по трудовете и философията на Хана Аренд, в момента той работи по космополитното значение на демократичната дейност. Автор е на много статии и произведения, между които: Изгубеното съкровище. Хана Аренд, интелигентността на демократичната дейност (Payot, 1999); Един общ свят. За космополитността на конфликтите (Seuil, 2003); Проклятието на съвместното съществуване. Обречена ли е на провал политиката? (Bayard, 2012).


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.