Начало > Новини

"Минало несвършено: Историята, Русия, Украйна и Европа"

ЦАИ 21/05/2014

Център за либерални стратегии Ви кани на
публична лекция на

Тимъти Снайдер
професор по история в Йейл и изследовател в IWM Виена

Минало несвършено: Историята, Русия, Украйна и Европа

Модератор: Иван Кръстев, ЦЛС

4 юни 2014 (сряда) от 19:00 часа,
Червената къща, ул. "Любен Каравелов" № 15.

Лекцията е от поредицата Мемориални лекции ДЖУ, организирани от ЦЛС в памет на Юлия Гурковска.

На английски, с превод на български език.

Тимъти Снайдер е професор по история в Йейл и изследовател в IWM Виена. Защитава докторат в Оксфорд през 1997, където е със стипендия British Marshall Scholar в Колежа Balliol. Той работи като изследовател в Париж, Варшава и Виена, като и изследователска позиция в Харвард. Преподава бакалавърски и магистърски курсове по модерна история на Източна Европа в Йейл.

Сред публикациите му са и пет книги, спечелили награди и преведени на различни езици. „Кървави земи: Европа между Хитлер и Сталин. История на нацистките и съветските масови убийства в земите между Берлин и Москва“ получава редица награди, сред които и Лайпцигската награда за европейско разбирателство и наградата на Ралф Уолдо Емерсън за хуманитаристика. Книгата е обявена за книга на годината от много публикации, преведена е на повече от 20 езика и става бестселър в 4 страни. Снайдер сътрудничи на Тони Джуд за съставянето на тематична история на идеите, озаглавена „Да мислим 20 век“. Пише за американски и европейски списания и вестници.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.