Начало > Новини

"Украйна по време и след Евромайдана"

ЦАИ 20/10/2014

Публична лекция на тема:

Украйна по време и след Евромайдана: промени в политическата култура и спонтанния активизъм

Нов Български Университет
Корпус 1, зала 20

27.11.2014 г., 18:00 часа
Лекцията е на английски език

Организатори:
департамент „Философия и социология“
Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София
THE EEA AND NORWAY GRANTS

Лектори:
доц. д-р Уилям Риш, Georgia College and State University, USA,
доц. д-р Свитлана Хутка, Департамент по социология, Киевски национален университет, Украйна

Модератори:
д-р Том Джунс, IWM, Vienna
доц. д-р Димитър Вацов, НБУ


Уилям Риш е доцент по европейска история в Джорджа колидж и Стейт юнивърсити, САЩ. Бил е гост-преподавател в Лвовския университет, Украйна; вицепрезидент на Американската асоциация за изследвания на Украйна; автор на множество публикации, сред които The Ukrainian West: Culture and the Fate of Empire in Soviet Lviv. Harvard University Press, 2011.

При избухването на протестите на Евромайдана професор Риш заминава за Украйна, където провежда теренно изследване в Киев, Харков и Донецк. Като международен наблюдател следи президентските и парламентарните избори в страната и работи като доброволец в Украинския кризисен медиен център в Киев. Основава социалната медийна новинарска група "Euromaidan News in English" и в момента работи по книга, която представя и анализира протестите от Евромайдана в Киев, революцията на честта и последвалата продължаваща и днес война в Донбас.

Свитлана Хутка е доцент в катедрата по социология на Националния университет „Киевско-Могилска академия“ (наУКМА); експерт от Киевския международен институт по социология (по време на Евромайдана – национален публичен говорител за мас-медиите); в последните няколко години е печелила престижни изследователски стипендии във Висшето училище по икономика, Лондон, Университета Станфорд, Калифорнийския университет в Бъркли и пр. През 2010 и 2012/13 г. за изследвания на постсоциалистическите трансформации получава наградата за най-добър млад социолог в Украйна и сребърен медал Наталия Панина – един от най-престижните призове в областта на социалните науки в Украйна. Изследователските й интереси са в областите на сравнителните изследвания на ценностите, субективно благосъстояние, гражданско участие и качество на управлението в постсоциалистическите страни. По време на Евромайдана провежда теренно изследване и включени наблюдения. Национален публичен говорител е за масовите медии по въпросите на евроинтеграцията, ценностите и политическите проблеми. Независим активист.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.