Начало > Новини

„Труден избор с голямо значение: съдбата на българските евреи - 1943“

ЦАИ 09/03/2015

На 9 март 2015 г. в Националния дворец на културата беше представена изложбата на Държавна агенция „Архиви“

„Труден избор с голямо значение: СЪДБАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 1943“.

На откриването присъстваха вицепремиерът г-жа Румяна Бъчварова, Н. Пр. посланикът на Израел в България Шаул Рамиса Раз, доц. д-р Мартин Иванов - секретар по духовност, култура и национална идентичност на Президента на Републиката, директорът на НДК г-н Мирослав Боршош, председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев, историци, архивисти, граждани и журналисти от националните медии.

„Преди известно време сигурно щях да открия тази изложба с няколко протоколни думи, но личната ми съдба се свърза с историята за спасяването на българските евреи. Тогава научих няколко неща. Научих, че една история може да бъде скрита, манипулирана, да бъде част от една пропаганда. Най-важното, което научих беше, че и в най-тъмните времена срещу най-голямото зло може да се изправи чистият дух и усещането за благородство“. С тези думи г-н Боршош откри изложбата.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова изтъкна, че „това, което малка България е направила, когато европейските държави не са, е истинско историческо постижение и гордост“.

Доц. д-р Михаил Груев представи съдържанието на експозицията в памет на жертвите на Холокоста и изтъкна нейната значимост за осветляването на един важен период от българската история. Изложбата разказва за живота на еврейската общност в България и за съдбата на спасените 48 398 български евреи. Документи и снимки от държавните архиви и материали от Музея-институт на Холокоста „Яд Вашем“, Израел, представят надигането на антисемитизма в Европа и усилията на българската общественост за спасяването на българските граждани от еврейски произход.

Инициативата се осъществява с любезното съдействие на Националния дворец на културата и Фондация „Българска памет“. Изложбата може да бъде видяна от 9 до 19 март 2015 г. в НДК – етаж 3, фоайе Изток.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.