Начало > Новини

Цикъл лекции: "Повторение и митологии: как (не) обясняваме трансформациите?"

ЦАИ 23/03/2015

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”
Семинар за хуманитаристи

Ви канят на:

ТЕМПОРАЛНИ АСПЕКТИ НА ВИДЕОИГРИТЕ

Публична лекция на проф. МИГЛЕНА НИКОЛЧИНА

Събитието е част от цикъла:

„Повторение и митологии: как (не) обясняваме трансформациите?“

30 март 2015, понеделник, 18:30 часа

Нова конферентна зала, Северно крило, Ректорат на СУ

Семинар за хуманитаристи е свободна дискусионна среда за докторанти и магистранти хуманитаристи, отворена за всички със сходни интереси. От април 2014 г. участниците в него се събират ежеседмично (понеделник, 18:30 ч., ауд. 149, Централна сграда, Ректорат) с цел обратна връзка в неформална обстановка и в по-разширен хуманитарен контекст.

От март 2015 година Семинарът стартира цикъл от ежемесечни публични лекции, организирани от Семинара за хуманитаристи и подкрепени от Културния център на СУ, на тема „Повторение и митологии: как (не) обясняваме трансформациите?“. Вдъхновени от (но не и ограничени до) твърдението на Витолд Гомбрович „Чрез повторение, повторение най-неусетно се създава всяка митология“, водещо за тези срещи ще бъде сговарянето на разнопосочни хуманитарни перспективи към различието и множествеността; опитът да се разбере как се раждат митологиите и къде откриваме трансформациите.

На първото събитие проф. Миглена Николчина (катедра „Теория на литературата“, Факултет по славянски филологии, СУ) ще изнесе лекция на тема „Темпорални аспекти на видеоигрите“:

Между Омир и романа на модернизма анализът на епическото време във видеоигрите свидетелства както за наранената проективност на съвременната епоха, така и за политическите залози на интерактивните медии. Рядко употребяваното разграничение на Михаил Петровски между диспозиция и композиция е предложено тук като особено икономичен вход към техниките на свободата на играча, а позоваването на Юлия Кръстева за времето като забрава и гръм отваря възможност за преосмисляне на късото съединение между игра и социална реалност.

Следващи лекции от цикъла:

27.04.2015 Стоян Ставру, "Митологията на правата и животните"

25.05.2015 Боян Манчев, "Метаморфоза и желание"

08.06.2015 Райна Гаврилова, "Как изобретихме националната си кухня"


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.