Начало > Новини

"Митология на правата и животните"

ЦАИ 24/03/2015

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”
и Семинар за хуманитаристи

представят:

МИТОЛОГИЯ НА ПРАВАТА И ЖИВОТНИТЕ

Публична лекция на Стоян Ставру

Събитието е част от цикъла:
„Повторение и митологии: как (не) обясняваме трансформациите?“

27 април 2015, 18.30 часа
Нова конферентна зала, Северно крило, Ректорат на СУ

От март 2015 година стартира цикъл от ежемесечни публични лекции, организирани от Семинар за хуманитаристи и подкрепени от Културния център на СУ, на тема „Повторение и митологии: как (не) обясняваме трансформациите?“. Вдъхновени от (но не и ограничени до) твърдението на Витолд Гомбрович „Чрез повторение, повторение най-неусетно се създава всяка митология“, водещо за тези срещи е сговарянето на разнопосочни хуманитарни перспективи към различието и множествеността; опитът да се разбере как се раждат митологиите и къде откриваме трансформациите.
На второто събитие от поредицата Стоян Ставру (ЮФ и ФФ, СУ) ще изнесе лекция на тема „Митология на правата и животните“.

„В ерата на потреблението, когато раздаването на права е едновременно и върховно смирение пред субекта, и лъскаво опакована услуга, животните станаха герои в една нова митология. В продължение на десетилетия редица екологични организации неуморно се борят за „правата на животните“, докато в края на 2014 г. в Аржентина бе постигнат първият съдебен прецедент (казусът „Сандра“). Може ли вместо да ядем животните да ги облечем в права? Възможно ли е един поствегетарианец в една постмодерна епоха да има следобедни угризения за една предрешена съвест? Може ли митологията на правата да реши въпроса за мястото на животните в света на хората?“

--- Стоян Ставру ---

* * *

Семинар за хуманитаристи е свободна дискусионна среда за докторанти и магистранти хуманитаристи, отворена за всички със сходни интереси. От април 2014 г. участниците в него се събират ежеседмично (понеделник, 18:30 ч., ауд. 149, Централна сграда, Ректорат), за да си помогнат с обратна връзка в неформална обстановка и в по-разширен хуманитарен контекст. Дискусиите са два типа: по избрана тема за обмяна на опит или по конкретно представено изследване. Серията публични лекции „Повторение и митологии” е замислена като трети вид срещи, насочени към по-широка академична аудитория и поставящи силен акцент върху интердисциплинарността.

* * *

Следващи лекции от цикъла:

25 май 2015 – Боян Манчев, „Метаморфоза и желание“
08 юни 2015 – Райна Гаврилова, „Как изобретихме националната си кухня“

За актуална информация от Семинар за хуманитаристи:
https://huseminar.wordpress.com
Контакт и заявки за участие: seminar.humanitaristi[at]gmail.com.

Очакваме ви!


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.