Начало > Новини

"Визуалната култура, икономиката и публичното пространство като контекст за изкуството на Кристо и Жан-Клод"

ЦАИ 30/11/-0001

11 ноември, сряда, 18.00
Софийска градска галерия

Лекция на Лъчезар Бояджиев

Визуалната култура, икономиката и публичното пространство като контекст за изкуството на Кристо и Жан-Клод


Лекцията поставя творчеството на художника Christo and Jeanne-Claude в контекста на съвременните проблеми на изкуството – връзката с визуалната култура, с процеса на продукция и пост-продукция, с употребите на публичното пространство като сфера на договорености. Независимо, че работата и известността на този автор води началото си от 1960-те години, в центъра на вниманието ни е актуалността на творчеството му днес. Процесът на създаване и изчезване, на промоция и интимно споделяне, на визия и реализация в работата на автора е предизвикателство както за сетивата, така и за интелекта на публиката, и то не само за публиката на изкуството. Едно изкуство е точно толкова актуално, колкото се спори по него – в този смисъл изкуството на Christo and Jeanne-Claude е супер актуално в България.

Лъчезар Бояджиев е художник, куратор и лектор. Неговите творчески интереси са свързани с визуалната култура и процесите на глобализация в изкуството като проблематика и език; с личните интерпретации на публичното пространство и визуалността на глобалния град; с проблематиката на частно и публично в света на артиста; и с въвличането на публики чрез преодоляването на делението между локално/глобално, активен/пасивен участник, артист/публика. Неговите медии са инсталацията, фотографията, рисунката, обекта, текста, видеото и пърформативната лекция.

Лекторът познава автора и изследва творчеството на Christo and Jeanne-Claude от началото на 1980-те години. Участва в конференции и има множество публикации по темата, например: Бояджиев, Лъчезар. Christo & Jeanne-Claude - красотата (ваша), парите (техни), публичността (обща), в-к Култура, бр. 23 (2815), 12 юни 2015


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.