Начало > Новини

"Въведение в съвременното изкуство"

ЦАИ 10/09/2015

Въведение в съвременното изкуство е образователна платформа, стартирала през 2011 година по инициатива на фондация Отворени Изкуства и галерия Сариев, разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи, между които Светлана Куюмджиева, Весела Ножарова, Вера Млечевска. Създаването й е мотивирано от необходимостта за  генериране на контекста на съвременното изкуство в България. Дейностите протичат в различни структурни етапи – специализиран образователен курс, отворени лекции, разговори с творци и др.

Тазгодишното пето издание на образователната платформа в София ще се проведе под мотото Кураторите говорят и ще постави акцент върху фигурата на куратора – ролята му в съвременното изкуство, различните измерения на кураторството и преминаването в други полета като критика, колекциониране и менажиране на институции и независими пространства. За първи път в платформата участват и международни гост-лектори, които ще представят своята кураторска практика в международен контекст.

Всички лекции са с вход свободен. Желателно е предварително записване с имейл на адрес

ПРОГРАМА

в Софийския университет
/Нова конферентна зала, етаж 2, Северно крило, Ректорат на СУ/


13 ноември (петък)
19:00-20:30

Публична лекция на Крис Шарп (Мексико Сити)

Кураторски практики – чрез представяне на избрани изложби Крис Шарп ще обсъди значението на идиосинкразията, състраданието и икономиката в своята кураторска практика и в съвременното изкуство като цяло.

Лекцията ще бъде на английски език

КРИС ШАРП е критик и независим куратор, който живее и работи в Мексико Сити, където той и мексиканският художник Мартин Сото Клаймънт управляват проектното пространство Lulu. Последните му изложби включват The Lulennial: A Slight Gestuary в Lulu (Мексико Сити, 2015), ко-куратор заедно с Фабиола Иза; The Registry of Promise в La Fondazione Giuliani (Рим, 2014), Le Parc St. Léger (Pougues-les-Eaux, Франция, 2014), Le Crédac (Ivry, Франция, 2014) и De Vleeshal (Миделбьорг, Холандия, 2015); 12-то издание на Swiss Sculpture Exhibition (Бил, Швейцария, 2014), ко-куратор заедно с Джиани Йетцер; Manners of Matter, Salzburger Kunstverein (Залцбург, Австрия, 2014). Крис Шарп е и редактор в списанията Art Review и Art-Agenda. Негови текстове са публикувани и в редица каталози, печатни и онлайн издания, сред които Kaleidoscope, Artforum, Fillip, Afterall, Mousse, Metropolis M, Spike, Camera Austria и artpress.


20 ноември (петък)

19:00-20:30
 
Публична лекция на Мария Василева (СГХГ)


„Съвременна инвация в музея. Софийска градска художествена галерия – изграждане на образа.“


МАРИЯ ВАСИЛЕВА
е историк на изкуството, художествен критик и куратор. Главен уредник на Софийска градска художествена галерия, където основава колекцията Съвременно изкуство и фотография. Интересите й в момента са насочени към трансформирането на музейни институции и преосмислянето на историята на българското изкуство. Инициира няколко програми и награди за млади художници.


2 декември (сряда)

19:00-20:30
 
Публична лекция на Едит Йержабкова и Зузана Блохова (Чехия)
Представяне на събитията от проекта "Are" и чешко съвременно изкуство.

На английски език. Лекцията се организира със съдействието на Чешки културен център София

 
ЕДИТ ЙЕРЖАБКОВА e куратор и критик от Чехия. От 2010 работи като главен куратор във Fotograf Gallery (Прага), както и в Изследователския център към Художествената академия в Прага. 2009-2010 е куратор в Museum of Art в Оломоуц (Чехия), от 2006 – куратор изложби и колекции и заместник директор на Klatovy / Klenová Gallery (Прага). Работи като критик на свободна практика за чешки и международни издания, сред които: Ateliér, Umění, Kulturní týdenník A2, Art & Antiques, Flash Art, Fotograf, Pars, Vlna, Umělec, Revue Labyrint. През 2009 е ко-куратор на 4-тото Биенале в Прага.

ЗУЗАНА БЛОХОВА е един от кураторите, които стоят зад дейността на „Are“, както и член на артистичната група „Рафани“. Сред основателите и директор на галерията SVIT в Прага. Работила е като куратор в галерията и резиздентната програма на MeetFactory (Прага), както и за експерименталното пространство NoD (Прага)


Други събития от серията:

25 ноември (сряда)
18:00-19:30
Галерия „Академия“, НХА

Публична лекция на Рене Блок
(куратор, колекционер и галерист от Берлин)

 Лекцията се организира със съдействието на Гьоте Институт. Осигурен превод на български език.


„За мен няма уикенд“


В лекцията си пред българската публика Рене Блок ще разкаже за практиката си като куратор и колекционер през примера на изложбата "Ich kenne kein Weekend. Archive and Collection René Block" в Neuer Berliner Kunstverein (16.09.2015 – 24.01.2016) и Berlinische Galerie (16.09.2015 – 15.02.2016), Берлин, Германия.

РЕНЕ БЛОК е куратор, колекционер и галерист от Берлин. Работил е със световно известни художници като Сигмар Полке, Йозеф Бойс, Герхард Рихтер и Нам Джун Пайк. Тясно свързан е с изследването и разпространението на движението Флуксус и има една от най-значителните колекции с произведения от това течение. Бил е директор на музея Fridericianum в Касел, Германия. Куратор е на 4-тото Истанбулско биенале (1995 г.). Основател на пространството TANAS (Берлин), както и на Edition Block, което е създадено през 1966 г. и е един от най-старите такива проекти за издаване на произведения на съвременни художници в ограничен тираж.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.