Начало > Новини

"Изкуството - мост за възприемане на науката. Психологически механизми за възприемане на знанията и образите"

ЦАИ 18/10/2015

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”
Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството “Rе:”
Клуб за  наука и изкуство „ЗаЕдно“

Ви канят на:

ИЗКУСТВОТО – МОСТ ЗА ВЪЗПРИЕМАНЕ НА НАУКАТА
Психологически механизми за възприемане на знанията и образите


Публична лекция на доц. МАРГАРИТА БАКРАЧЕВА

26 ноември 2015, 19.00 часа
Нова конферентна зала, Ректорат на СУ
 
На ноемврийското събитие от платформа „Наука и изкуство“ публична лекция в Софийския университет ще изнесе психологът доц. Маргарита Бакрачева (БАН), която ще разгледа изкуствата и науката през психологическа перспектива.

„Науката и изкуството са двата начина, по които всеки от нас функционира – рационалното и въображението, които често са в дисбаланс. Те се отнасят до възприемането на света, а мостът между тях може в метафоричен план да се открие във всяка ежедневна дейност. Виждаме факти, четем,  получаваме информация. Ако останем само в рационалната рамка, може да останем до нивото на цитати и  повтаряне, без това да ни докосне. Смисълът на личното ни развитие  е именно в осмислянето на нещата, което е творчество и изкуство. По този начин се избягват както псевдонауката, така и  изкривяванията в изкуството.“  (М. Бакрачева)

Доц. д-р Маргарита Бакрачева е психолог, работи в Департамента по психология към Институт за изследване на населението при БАН. През 1990 год. завършва магистратура по социална педагогика в Софийския университет, а 2003 год. защитава докторска дисертация на тема „Психосоциална идентичност и субективно психично благополучие в юношеска възраст“. От 2005 год. е научен сътрудник I степен в Института по психология (БАН), като през следващата година получава и наградата „Марин Дринов“, връчвана от БАН на млади учени за постижения в областта на социалните науки.Доц. Бакрачева е член на Международната асоциация на Психоаналитична аз-психология и на Европейската федерация на Асоциациите по психология (EFPA), на Съюза на учените, Асоциация за психично здраве и Дружеството на психолозите в България.
 
---------------------------

Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството “Rе:”, съвместно със СУ „Св. Климент Охридски“, Национална художествена академия, Национален Център за Суперкомпютърни  приложения и ЦЕРН, работят върху създаването на платформа „Наука и Изкуство” в България. Целта е изграждане на методология, обединяваща изследванията, провеждани на атомно и молекулярно ниво, в симбиоза с неврология, психология, музикално, танцово, театрално и визуално изкуство. В сътрудничество по този проект са учени (физици, химици, биолози, медици и др.) и хора на изкуството (артисти, балетисти, композитори, художници). Идеята е да се изработи единна платформа, която по атрактивен начин, чрез включване на сетивни възприятия и активно участие на зрителите в познавателния процес, да породи интерес към съвременните наука, технологии и изкуство.

В рамките на тази обща програма през ноември 2014 г. бе основан Клуб за наука и изкуство „ЗаЕдно“, ангажиран с организирането на публични лекции, семинари  и дискусии, по време на които хората на науката и изкуството ще се срещат, опознават и обединяват около една кауза. С това Клуб „ЗаЕдно“ направи първите си стъпки по пътя към един нов ренесанс, чрез обединението на науката и изкуството в едно цяло, такива, каквито винаги са били – висше достижение на търсещия човешки дух и съзнание.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.