Начало > Новини

"Кой се страхува от женското тяло? Раждане и автономност"

ЦАИ 08/11/2015

Магистърска програма "Културна антропология" към Софийски университет съвместно с Червената къща организира серия на тема "Интерактивни култури"

11 ануари 2016 г., 18:00 часа, Червената къща

Кой се страхува от женското тяло? Раждане и автономност

Според Мери Дъглас, тялото е най-директната метафора, с която разполагаме и поради това непрекъснато го използваме, за да опосредяваме социалния ред. В този контекст дебатът около женското тяло е още по-интензивен и наситен с властови отношения. Моментът на раждането представлява кулминация на всички тези вълнения поради своята граничност и подклажда различни дискусии в зависимост от културния контекст.
В България се говори за това през темата за медикализацията на раждането, възможността за домашно раждане и насилието над раждащите жени от страна на медицинските лица. В САЩ този въпрос присъства в публичното пространство през конфликта между правата на плода и правата на майката, което включва дебати на тема аборт, насилствено цезарово сечение, подсъдност на майката при нездравословен начин на животл, и често включва юридичи аспекти и намеси. В същото време, в страни като Индия фокусът е върху връзката между насилие върху раждащите и бедност.
 
Правото на домашно раждане е тема, която насища голяма част от дебатите в Централна и Източна Европа. В Унгария акушерката Агнеш Гереб беше в затвора, а сега продължава да е под домашен арест, заради асистиране при домашни раждания, което не е разрешено. По този повод има няколко дела в Страсбург, срещу Унгария и Чехия, които целят промяната в този закон и искат да покажат, че тази забрана реално нарушава правата на раждащите жени.

На фона и на увеличаващото се чувство на несигурност, на раздалечаването между медицинската експертиза и всекидневния индивидуален опит, в този дебат навлизат и нови актьори, като дулите и различни консултанти, увеличава се пространството на юридическата компетентност

Кой се страхува от женското тяло в момента на преход, какъвто е раждането и до какво води този страх? Това е рамката, в която искаме да говорим за медикализация, външен контрол, насилие от една страна, активно участие, овластвяне, на тялото от друга, в контекста на България.

Поканени за участие са Йоана Станчева и Илона Нешкова (акушерки и основателки на първата самостоятелна акушерска практика), адв. Адела Качаунова (юрист в Правната програма на БХК). Водеща на дискусията ще бъде д-р Неда Денева.

Организатор на поредицата : д-р Велислава Петрова (МП Културна антропология, СУ)


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.