Начало > Новини

Представяне на нова поредица за философия, хуманитаристика и социални науки

ЦАИ 01/01/1970

Издателство "алтера" стартира своята нова поредица за философия, хуманитаристика и социални науки "ЗЕВГМА" със сборника с критически есета "Места на любовта" под съставителството на Миглена Николчина и Надежда Радулова.

Сборникът предлага различни перспективи върху философския и литературен Ерос, интерпретиран от единайсет източноевропейки – Аленка Зупанчич, Миглена Николчина, Андреа Петьо, Надежда Александрова, Катерина Колозова, Милена Кирова, Йелисавета Благойевич, Надежда Радулова, Ирина Жерьобкина, Ралица Георгиева.

Подобно съвместяване "символически разиграва един постплатонически симпозиум, в който обаче прогонените от Сократ жени се завръщат в центъра на дебата. Това преобръщане на перспективата неминуемо въвежда пол/родовата разлика като основополагащ аргумент в етиките на любовта".

Втората книга от поредицата е последната вариация на Боян Манчев на тема "тяло" – "Тялото-Метаморфоза". Текстът ненатрапчиво дисциплинира мислене в режим "епоха на тялото" , опитва се да осмисли тялото като "немислимото на философията".

"Тялото-Метаморфоза няма нито привилегията, нито недостатъка да бъде завършен проект. Книгата събира и преработва корпус от текстове с общ тематичен и понятиен хоризонт, писани в период от шест години.""

Много от текстовете са "вдъхновени от опита на съвременното изкуство, на конкретни творби и артисти, (...) доколкото именно съвременното изкуство – било то пърформанс, танц или видеоарт – отключва и мисли пластически метаморфозите на тялото, изпитва тялото-метаморфоза."

Ако е вярно казаното от Мишел Фуко, че заниманията с хуманитаристика естетизират живеенето ни, то новата поредица на "алтера" идеално илюстрира подобна екзистенциална стратегия, предлагайки най-оптималното средство това да се случи: качествената книга – както със стилния си дизайн (дело на Надежда Олег Ляхова), така и с безкомпромисния подбор на издаваните текстове .

В поредица "Нова българска литература" събитието е стихосбирката на Николай Атанасов "Органични форми". Корицата по проект на Мариета Ценова недвусмислено подсказва озъбено-шокиращия привкус на творбите на живеещия в САЩ поет, когото ако критиците и моралистите не успеят да изгорят на клада, ще бъдат принудени да канонизират за светец.

Властна, хищна, мрачна, интелектуална и твърде интимна поезия, на която, без да е лишена от висок естетизъм, е вменена мисионерската функция да вземе думата и да изкрещи правото си на съществуване и на свободен изказ. Език, който травестира ту като музика, ту като скулптура, текст, който се държи ту вулгарно, ту клетвено, ту изповедно, ту научно.

Причинете си го!

Премиерата на трите книги:

Дните за нова музика „Звук и връзка – София 07"
06 октомври 2007 (събота) от 18:00 часа
"Отвъд алеятА На таванА", ул. "Будапеща" 31
Музика: Джон Кейдж
Водещи: Николай Колев, Илия Граматиков
Със съдействието на AUDITUM


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.