Начало > Новини

"Наука и Спорт: човешко ли е винаги спортното постижение?"

ЦАИ 11/04/2017

Френският Институт в София ви кани на

Дебат на пл. „Славейков“ 3 , София 1000
Вход свободен, симултанен превод френски / български

Срещите на бъдещето с Клер Калмелс

Наука и Спорт: човешко ли е винаги спортното постижение?

Срещите на бъдещето“ е поредица от дебати, организирани от Френския институт, които ще засегнат предизвикателствата на нашето време, представени по общодостъпен начин от водещи учени.

Срещите на бъдещето се фокусират върху настоящите и бъдещите промени, които се случват със света и обществата ни, и ще търсят отговори за новите предизвикателства, пред които се изправяме, с акцент върху иновациите, технологичния прогрес и обещаващия успех на научноизследователската дейност, които биха могли да допринесат за по-добрия живот на обществата ни, или пък обратно – да ни отчуждят.

Публичен дебат на тема „Наука и Спорт: човешко ли е винаги спортното постижение?“ ще се проведе на 17 май (сряда), от 18.30 до 20.00 ч. във Френския институт.

Г-жа Клер Калмелс и проф. Даниела Дашева ще говорят за мястото на науката при подготовката на спортисти, техните постижения, както и лечението на травмите. Каква роля играят физиката и психиката? Какви са последните постижения в технически и медицински аспект? Бионично оборудване: защо и за кого? Дебатът ще отговори и на въпросите на публиката, засягащи положителните и отрицателните страни на научния прогрес в областта на спорта.

В сутрешните часове от 10.30 до 11ч. на вълните на Българското национално радио в предаването „Хоризонт до обед“ г-жа Калмелс и проф. Дашева ще дебатират по същата тема с журналистката Ирина Недева.

Клер Калмелс е доктор по когнитивни невронауки в националния френски Инситут за спорта, експертизата и върховите постижения, отговаря за проекта СИБАТЛОН: първото състезание, в което атлетите са снабдени с „бионично“ оборудване. Научните изследвания на д-р Калмелс са в областта на когнитивните невронауки, по следните теми: действие/перцепция, огледални неврони, памет, образна диагностика, функционални връзки в мозъчните структури, ЕЕГ, Функционална магнитно-резонансна томография, мозъчен интерфейс, машини, психическа рехабилитация, елитен спорт.

Даниела Дашева е професор по Теория и методика на спортната тренировка в Националната спортна академия в София. Бивш министър на младежта и спорта (временно правителство от януари 2017). Член на Европейската мрежа на институтите за спортни науки, член на международни организации в областта на спорта и физическата подготовка - Европейския съвет за спортна наука и физическо образование (ICSSPE) и Международната федерация за физическо образование (FIEP). Повече от 20 години г-жа Дашева е състезател по баскетбол в представителни отбори на България. Титуляр е на магистърска степен по Спортна психология към Католическия Университет в Льовен – Белгия. Има над 150 научни публикации.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.