Начало > Новини

"Oткриване на непознатия Бруно Шулц"

ЦАИ 26/05/2017

ПОКАНА

"Oткриване на непознатия Бруно Шулц"
и представяне на Международния фестивал „Бруно Шулц“ в Дрохобич

презентация на д-р Вера Меньок, директор на фестивала
 
Къде и кога:

София – 30 май 2017 г., вторник, 10.40 ч., Софийски университет, Полонистичен кабинет №149, вход свободен
 
Велико Търново – 31 май 2017 г., сряда, 13.00 ч., Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий“, зала „Eвропа”, вход свободен
 
Организатори: Полски институт в София съвместно с Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“ и Филологическия факултет на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“
 
Встъпителни думи:

проф.  Калина Бахнева, преподавател във Факултета по славянски филологии на Софийския университет и на проф. Маргрета Григорова, преподавател във Филологическия факултет на Великотърновския университет
 
Вера Меньок – доктор на филологическите науки, литературен теоретик, шулцолог, преводачка, научен и университетски работник в Института за всеобща литература и славистика на Университета в Дрохобич, ръководител на Полонистичния научно-информационен център „Игор Меньок“ в същия университет. Директор на Международния фестивал „Бруно Шулц“ в Дрохобич, председател на Фондация „Mузей и фестивал на Бруно Шулц”.
 
Aвтор на много научни публикации, в т.ч. свързани с творчеството на Бруно Шулц. Редактор на издаваните циклично томове с материали от Международния фестивал на Бруно Шулц и други сборници с публикации. Преводач на шулцологични текстове и на „Критични скици“ на Б. Шулц.
 
Един от инициаторите на учредяването на Полонистичния научно-информационен център  в Университета в Дрохобич и на Международния фестивал „Бруно Шулц“.
 
Трикратен стипендиант на Програмата „Gaude Polonia” на министъра на културата и националното наследство на Полша. За организирането на Международния фестивал на Бруно Шулц получава отличие „За добри дела” на Лвовския учредителен съвет на ордена „Ji” (2009). Отличена с почетната награда „Заслужила за полската култура” на министъра на  културата и националното наследство на Полша (2012).
Заповядайте!


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.