Начало > Новини

"Държавна сигурност и IX Световен младежки фестивал 1968 г."

ЦАИ 17/10/2017

Комисията по досиетата в партньорство с Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”

Ви канят на представянето на 38-ия документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС”

Държавна сигурност и IX Световен младежки фестивал 1968 г.


Премиерата ще се състои на 24 октомври 2017 г.
от 17.00 часа, СУ „Св. Климент Охридски“, Нова конферентна зала,

***

1968 г. поставя началото на процеси, които променят световната политика. Годината е съпътствана от студентски бунтове в Европа, Америка и дори в далечна Япония. Париж е в барикади, а протестите срещу войната във Виетнам са в стихията си. Източният блок е белязан завинаги от „Пражката пролет“.

На фона на тази обстановка от 28 юли до 6 август в София, се провежда IХ Световен фестивал на младежта и студентите. Под лозунга „За солидарност, мир и дружба“ комунистическата власт превръща това международно събитие, в което участват над 20 000 представители от 138 страни, в своеобразен пропаганден инструмент.

Темата за организирането, провеждането и оперативното обезпечаване на фестивала, както и гледните точки на домакините и гостите за случващото се по света е интересна, както за изследователите, така и за обществеността. Документите в настоящия сборник демонстрират специалното внимание на българските служби за сигурност спрямо младежта и студентите като категория отворена към света и особено податлива на
влияние и потенциален обект на „идеологическата диверсия на противника“ в лицето на чужди разузнавания.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.