Начало > Новини

Съществува ли единен европейски правов съюз?

ЦАИ 04/11/2017

Нашата Европа: каква Европа искаме ние?

11 декември 2017 (понеделник)
18.30-20.00 ч. Дебат във Френския институт в България

пл. „Славейков“ № 3, София 1000

Симултанен превод

Съществува ли единен европейски правов съюз?


Правовата държава може да се определи като институционална система, в която публичната власт е подчинена на закона. Такава система предполага, от друга страна, равенството на субектите пред правните норми, но и съществуването на независими юрисдикции, както и спазването на нормативната йерархия.

Ако транспонираме тази система на наднационално равнище, можем ли да заключим, че има единна правова държава в европейски мащаб, която е обща за всички държави-членки?

Ако случаят е такъв, как може да се разгледа нежеланието на някои страни да прилагат различни европейски разпоредби? При какви условия единният европейски правов съюз е съвместим с националния суверенитет на държавите-членки?

Този въпрос може да ни накара да се замислим над общите ни ценности, на които се базира европейското право и които са неделими от самата идея за Европа. На последно място стои въпросът до каква степен тези ценности са предназначени да съставляват система от задължителни норми за всички членове на Европейския съюз, като по този начин се консолидира съществуването на истински европейски правов съюз.

*****

Филип БАС
е френски политик, член на партията на Републиканците. Бивш главен секретар на Елисейския дворец по времето на Президента Жак Ширак и Министър на здравеопазването и солидарността в правителството на Доминик дьо Вилпен. От 1 октомври 2014 е Председател на законодателната комисия на Сената.

Петър СТОЯНОВ
е български юрист и политик. Президент на Република България (22 януари 1997 – 22 януари 2002). През 2004 е номиниран като специален пратеник на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за уреждането на конфликта в Приднестровието.

Иванка ИВАНОВА е български юрист, Директор на правната програма на Институт Отворено общество. Професионалните й интереси са в областта на върховенството на закона, спазването на човешките права, европейската интеграция и съдебната реформа.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.