Начало > Новини

"Държавна сигурност и „врага с партиен билет“ 1944-1991"

ЦАИ 02/01/2018

Комисията по досиетата Ви кани на представянето на 40-ия документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС”

Държавна сигурност и „врага с партиен билет“
1944-1991

Премиерата ще се състои на 23 януари 2018 г.
от 16.30 часа в Домът на Европа
ул.“Георги С. Раковски“ 124
Конферентна зала

Документалният сборник „Държавна сигурност и „врага с партиен билет“ 1944-1991 г.“ обхваща основно процесите на борбата с вътрешнопартийната опозиция в България до края на 60-те години на ХХ в. – време, в което Тодор Живков вече е успял да съсредоточи в ръцете си едноличната власт над партията и държавата. Това разбира се не означава, че в годините след това няма отделни случай на поява на такива „врагове“, но в сборника акцента се поставя върху дейността на личности или групи от хора, които оставят своя отпечатък върху партийния живот.

Темата на настоящото издание представлява безспорен научен и обществен интерес и ще даде на читателя възможност да види събитията през погледа на репресивния апарат на БКП. Документите от Централизирания архив на Комисията показват още едно от лицата на Държавна сигурност не просто като „войник на партията“, а като инструмент за регулиране на вътрешнопартийния живот съобразно конюнктурата и в рамките, заложени от партийното ръководство. Разкриват се и нови нюанси около борбите и чистките в комунистическата партия в периода на „чистия“ сталинизъм в България (1948–1953 г.), както и по времето на налагането и укрепването на едноличния режим на Тодор Живков.

Сборникът включва 79 документа, а разширеният му електронен вариант 178, подредени по хронологичен принцип.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.