Начало > Новини

"Проблеми на художествения живот в България от 60-те години на ХХ век до днес"

ЦАИ 12/03/2018

СЕМИНАР „РАЗГОВОРИ ЗА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА AD HOC. ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ЗА СОЦИАЛИЗМА И ПОСТСОЦИАЛИЗМА“: ПРОБЛЕМИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ ОТ 60-ТЕ ГОДИНИ НА ХХ ВЕК ДО ДНЕС

Галерия УниАрт

Организатори: Департамент „Изкуствознание и история на културата“, доц. д-р Наталия Христова

Лектор: акад. Светлин Русев

"Проблеми на художествения живот в България от 60-те години на ХХ век до днес"

Водещ семинара: доц. д-р Наталия Христова
Модератор: Весела Ножарова
Участници: студенти и преподаватели от НБУ, както и гости от СУ, БАН, УАСГ, НХА.

Семинарът е част от проекта „Жива памет. Интелектуалци за социализма и постсоциализма“ към Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ. Целта е чрез разкази на избрани представители на българския културен и научен елит да се обогати представата за духовния живот в годините на социализма и постсоциализма.

Акад. Светлин Русев е български художник, председател на СБХ в периода 1973-1985 г., директор на Националната художествена галерия от 1985 до 1988 г., член-кореспондент на Академията за изящни изкуства в Берлин (1983), почетен председател на АИАП в Париж (1982), почетен член на „Ника-Кай“, Япония (1984), почетен член на „Кюнстлерхаус“, Виена (1985).

Весела Ножарова е магистър по История на изкуството. Работила е в СБХ, в галерия „Ирида“ и Ата – Център за съвременно изкуство. От 2003 до 2006 г. е програмен мениджър за визуални изкуства в Център за култура и дебат „Червената къща“, София. От 2015 г. е куратор на галерия Credo Bonum. През 2007 г. е куратор на българското национално участие във 52-ро Венецианско биенале за съвременно изкуство. Тя е била куратор на много изложби в България и в чужбина. През 2008 става член основател на фондация „Изкуство – дела и документи“.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.