Начало > Новини

"Противоборствата на Балканите": Лекция от Иво Банац

ЦАИ 07/01/2019

Противоборствата на Балканите

Лекция от Иво Банац, професор по история от Йейлския университет
Ivo Banac, Yale University History Professor

Клубът за завършилите Йейл (Yale Club of Bulgaria) има удоволствието да ви уведоми за предстоящото посещение в София на изтъкнатия учен, политик и активист Иво Банац, професор по история от Йейлския университет, и да ви покани на неговата лекция на тема „Противоборствата на Балканите“. Тя ще се проведе на 13 февруари от 16:30 ч. в аудитория „Професор Марин Дринов“ в БАН (ул. 15 Ноември 1, до Народното събрание). Лекцията ще бъде на английски и ще бъде последвана от дискусия.

Събитието е част от серията лекции, организирани от Yale Club of Bulgaria с цел обмяна на идеи между утвърдени учени и политици от цял свят и българското общество. Посещението и лекцията на професор Банац се осъществяват със съдействието на Комисията Фулбрайт в България и Българската академия на науките.

Професор Иво Банац ще проследи балканската история от последните десет години, от финансовата криза през 2008 г. до наши дни. Вътрешните икономически и политически процеси се разгръщат на фона на обезпокоителна неангажираност на Запада, точно когато Русия, Турция и Китай налагат все по-чувствително присъствието си в региона. Лекцията ще обърне внимание както на успехите на тези три империалистически сили, така и на реакциите, които те пораждат. Ще бъде проследена съдбата на критичните за Балканите теми от преди 2008 г. (Босна, Косово, Македония) в контекста на днешните империалистически стратегии и ролята на наднационалните играчи като Европейския съюз и НАТО. Упадъкът на демократичните ценности (който не се ограничава с Балканите) изисква да се намери някаква стабилизираща тактика в тези неблагоприятни времена.

Иво Банац е професор по история в Йейлския университет (Bradford Durfee Emeritus Professor) и почетен декан на факултета по политология и международни отношения на Сараевският научен и технологичен институт, Босна и Херцеговина. От 1995 до 1999 г. преподава история в Централноевропейския университет в Будапеща, където ръководи Института за Югоизточна Европа. От 2009 до 2017 г. е професор по история към Философския факултет на Загребския университет, Хърватия. Носител е на награди за научните си трудове The National Question in Yugoslavia: Origins, History, Politics (1984, награда Wayne S. Vucinich) и With Stalin against Tito: Cominformist Splits in Yugoslav Communism (1988, награда Strossmayer). Бил е депутат в хърватския парламент, президент на Либералната партия, президент на хърватския Хелзинкски комитет за правата на човека, и редактор на списанието East European Politics and Societies. Член-кореспондент на Хърватската академия на науките.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.