Начало > Новини

Документална премиера: „Комисията по досиетата и отварянето на архивите на ДС“

ЦАИ 13/04/2019

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА

По повод 12 години от създаването си Ви кани на представянето на документалния филм:

„КОМИСИЯТА ПО ДОСИЕТАТА И ОТВАРЯНЕТО НА АРХИВИТЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ“

Премиерата ще се състои на 14 май 2019 г. от 18.30 часа в кино „Одеон“

За изминалите 30 години от края на тоталитарната комунистическа система в България отварянето на досиетата на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, и разкриването на техните сътрудници се оказа единственият декомунизационен процес, по който обществото постигна успех.

След три неуспешни опита за отварянето на архивите на тоталитарните служби през 2007 г. беше избрана Комисия по досиетата, върху която падна тежката отговорност и задача да задвижи този процес. Стартирала с ниско обществено доверие Комисията не само опроверга песимистите, но и успя да навакса пропуснатите в лутане първи 16 години от прехода, когато този проблем остана нерешен. Документалният филм „Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност” показва трудния път, който е изминат до канализирането на процеса през 2006 г. с приемането на нов закон за досиетата с рядък политически консенсус.

С множество интервюта е проследено извършеното от независимия държавен орган в различни аспекти от неговата дейност за 12-те години откакто той функционера – от установяването и обявяването на сътрудниците на ръководни постове в държавата и обществото, през изграждането на Централизиран архив за документите на тоталитарните служби, до активната изследователска работа и обслужването на гражданите, интересуващите се от архивите на ДС.

Във филма са показаните и проблемите, с които Комисията по досиетата се сблъска и обществената и институционална подкрепа, с която ги решава. Документалната лента е продукция на Комисията по досиетата, създадена с образователна цел да запознава обществото и популяризира своята дейност, както в страната, така и в чужбина.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.