Начало > Новини

"Свободата '56-та. Странични погледи към Унгарската революция"

ЦАИ 22/10/2007

Изложба - фотографии и звуци, дебат в Червената къща, 22 - 31 октомври, 2007 г.

Изложба на архив "Хорус" (Сбирка от фотографии за 56 г. на Шандор Кардош, с подкрепата на Унгарски културен институт - Щутгарт)

Любителските фотографии от събитията в Будапеща, специално подбрани от Иво Хаджимишев, възстановят картината на революционното, радостно и мрачно ежедневие на гражданите на Будапеща в горещите есенни дни на 1956 г., а архивните записи от Златния фонд на БНР рисуват звуковата картина на медийния разказ в една „братска" страна, която макар да не е пратила свои войски за потушаването на революцията, е отразявала официалната версия и криела погледа зад завесата на официалната история. Погледът на гражданите, представен две поколения по-късно - 22 - 31октомври (понеделник до петък), от 15 до 19.00 ч. ), зала „Гъливер”, зала „Безименна”
(някои от кадрите може да видите ТУК)


Дебат за резонанса на Унгарските събития в България. За това как официалната комунистическа пропаганда у нас представя събитията и за това как те се изживяват от съвременниците. Разговор със свидетели и минувачи в голямата история - 22 октомври (понеделник), 19.00 ч., Червената зала.

Със съдействието на Унгарския културен институт в София и БНР.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.