Начало > Новини

Кръгла маса "Интелектуалците и Капитализмът"

ЦАИ 01/06/2008

организирана от департамент “Философия и социология” на Нов български университет
и Българско общество за индивидуална свобода.

20.06.2008 г., 11.00 - 15.00 часа
Нов български университет, Библиотека – Заседателна зала

Участници:
проф. д-р Христо Тодоров
доц. д-р Димитър Вацов
доц. д-р Момчил Баджаков
доц. Емил Димитров
Калин Манолов
Ангел Грънчаров
Искра Ангелова
Велико Димитров

-----------------------------------------------------
Айн Ранд, смятана за най-големия философ на ХХ век, създава и обосновава философията на капитализма. Според тази философия капитализмът е не само ефективен и икономически преуспяващ – той  по природа е морален. А тъй като се основава и на доброволни договаряния между хората – и благороден. В моралната защита на щапитализма интелеккуалците играят водеща роля:

 


«Интелектуалецът провежда прилагането на философските принципи във всекидневното поле на човешките начинания. Той определя курса на обществото, като пренася идеите от „кулата от слонова кост” на философа до университетския професор, до писателя, до художника, до вестникаря, до политика, до кинорежисьора, до певицата в нощния клуб, до човека на улицата.

Интелектуалецът е очите, ушите и гласът на свободното общество: негова работа е да наблюдава събитията на света, да оценява тяхното значение и да информира хората, заети във всички останали области. Свободното общество трябва да разчита на честта на своите интелектуалци; то трябва да очаква те да са ефикасни, надеждни, точни и обективни, като печатарските преси или телевизионните апарати, които пренасят гласовете им.» («За новия интелектуалец»)

Дискусията „Интелектуалците и капитаилзма” не е политическа. Интелектуалният обрат обаче, който се надяваме да започне от нея, ще има силата да промени политиката в България и особено т. нар. „дясно пространство”. Тя ще даде възможност на интелектуалците поне отчасти да изкупят вината си, вече две десетилетия внушавали на обществото, че нарастването на държавата не ограничава свободата; че исканията на една група за незаслужен дял от дохода на друга група не е социализъм; че нарушаването на правата на собственост няма да повлияе върху никакви други права; че диктатурата не е диктатура, ако никой не я нарича с това абстрактно име; и че така или иначе никой нищо не може да направи.

С цел по-добрата организация на дискусията Ви моля предварително да се регистрирате  тук.

 


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.