Начало > Новини

Представяне на книгата "Изучаването на народа в Народните републики"

ЦАИ 22/11/2008

ЦАИ има удоволствието да ви покани на публичния дебат "Етнография и антропология", който ще се състои във връзка с представянето на колективния сборник “Изучаването на народа в Народните републики II. Антропологията през социализма в Югоизточна Европа” (Studying Peoples in the People’s Democracies II. Social Era Anthropology in South-East Europe). Сборникът е редактиран от Винтила Михайлеску, Слободан Наумович и Илия Илиев, бивши стипендианти на Център за академични изследвания (Издание на Lit Verlag, Munster, 2008).

В дискусията ще участват и тримата редактори, а Даниела Колева ще представи и коментира книгата.

Представянето ще е на 11-ти декември 2008 г. от 17:30 ч. в Център за академични изследвания, ул. Неофит Рилски 70, ет. 3.

Сборникът е втори том от поредицата, редактирана от Крис Хан и издавана от Max Planck Institute for Social Anthropology in Halle, Германия. Включва статии на автори от Румъния, Сърбия и България, посветени върху историята на дисциплината по време на комунизма. Съдържа и интервюта със западноевропейски антрополози, които са работили на Балканите и които представят външната гледна точка към работата на своите колеги от региона. Статиите на Анелия Касабова, Асен Баликси, Васил Гарнизов, Илия Илиев, Carol Silverman и Милена Беновска-Сабкова проследяват състоянието на антропологията в България.

Редакторите умишлено говорят за “антропологии” по време на социалистическия период. Техният аргумент е, че може да говорим за множество от местни версии на една и съща дисциплина, наричана етнография, фолклористика, етнология, антропология или науки за човека. Това твърдение не се споделя от всички участници в сборника, както и от други изследователи. Редакторите се надяват това несъгласие да предизвика плодотворна дискусия за наследството на етнографията и фолклористиката от социалистическата епоха, както и нейните връзки, различия или противоречия с етнологията и антропологията, които се развиха след 1989.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.