Начало > Новини

"Призраците от миналото: Ежедневието 20 години след падането на комунизма"

ЦАИ 29/01/2009

Международна конференция
11-12.06.2009
Университета на Източен Лондон
Docklands Campus, 4-6 University Way, E16 2RD.

Комунизмът, политическата система обвинявана за петдесетгодишното разделение на Европа, официално е вече пограбана в пост-съветските страни. Но дали призраците от комунистическото минало напуснаха сцената; дали те изчезнаха от ежедневнието на хората, живели през комунизма? Целта на конференцията е да разгледа различни сфери от пост-комунистическия живот през призмата на връзката им с миналото. Къде е днес комунизмът и как можем да го идентифицираме на практика? Какво значи днес да си гражданин на пост-съветските Републики? Приличат ли си тези хора днес? Повлияно ли е тяхното разбиране за култура, политика, етика или религия от времената на съветското влияние? Какво значи 20 годишнината от падането на комунизма в тези страни? Кой ще празнува? И най-накрая: да помним ли или да забравим това минало и защо?

Конференцията ще търси сегашните и минали връзки между комунизма и пост-комунизма в сферата на ежедневието. Ще изследва различните страни на ежедневието, където култура и политка се срещат. Ще се дабатира как комунизмът повлия на Източния и Западния свят преди и след 1989 и ще се наблюдава как това влияние става видимо в днешните култура, икономика, политика, изкуство, архитектура, медии и институции.

Резюмета на докладите (350 думи) или презентациите може да изпращате на до 28 февруаруи 2009 г. Приемат се документи и на руски език. Очакват се предложения от най-различни дисциплини, Източни и Западни страни.

За повече информация вижте: http://www.uel.ac.uk/ghosts/index.htm


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.