Начало > Новини

"1989 - Образите на промяната"

ЦАИ 18/03/2009

Общоевропейска инициатива за събиране на спомени (от родените между 1980 и 1991 г.)

Историческата електронна мрежа на европейските младежи - EUSTORY - инициира първата общоевропейска кампания за събиране на спомени и следи от 1989 г. Проектът е насочен към всички, които са родени между годините на Полската стачка от 1980 г. и падането на Съветския съюз през 1991 г. Онлайн конкурсът (www.1989history.eu) ще присъди награда от 20 000 Евро, която ще бъде връчена ноември месец на церемония в Брюксел. Краен срок за участие: 30-ти юни, 2009 г.

През тази година се отбелязват 20 години от премахването на Желязната завеса. За много от нас това е далечна и забравена история. Кой може да си представи, че във времена без бързи транспортни връзки, без свобода на движението, без интернет, евтин и лесен достъп до телефон и факс Европа е била разделена на Източна и Западна.

Преди 20 години за кратък период от време политиката и ежедневието на хората се промениха радикално.

Идеята на проекта е да си спомним този момент с помощта на: снимки, пощенски картички, писма, дневници, вестникарски статии, всичко, което може да служи като визуална памет за онова време. От най-голям интерес са личните вещи и свидетелства - не само от Изток. Хората на Запад също имат своите спомени от 1989 - новодошлите от Изток или техните собствени пътувания в тази посока.

EUSTORY е електронна мрежа за исторически викторини, активна в 22 страни. Носителят на Нобеловата награда за мир Марти Ахтисари, оцелелият от Аушвиц поляк Владислав Бартошевски и бившият председател на Европейската комисия Жак Делор са патрони на организацията.

През 2007 г. германският президент Хорст Кьолер връчи на EUSTORY Nationalpreis of the Deutsche Nationalstiftung.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.