Начало > Новини

"1939. Полша бе първа"

ЦАИ 25/06/2009

70 години от избухването на Втората световна война

ПОКАНА

Полският институт в София най-любезно Ви кани на

28 септември 2009 г., понеделник, от 18 ч. в Галерията на Полския институт

* Лекция на проф. Анджей Кшищоф Кунерт „1939. Полша бе първа”.
* Откриване на документалната изложба „Септември 1939. Подялбата на Полша”.
* Прожекция на документалния филм на Зофя Кунерт “За всеки камък твой” с участието на режисьорката

Проф. Анджей Кшищоф Кунерт – полски историк, член на Съвета за опазване на паметта за борбата и мъченичеството. Завършил е история във Варшавския университет, специалист по история на ІІ световна война. От средата на 70-те на ХХ в. работи в редакцията на Биографичен речник на дейците на полското работническо движение - издание, което в епохата на ПНР не може да се намери в свободна продажба в книжарниците. През 1992 г. учредява Фондация „Архив на нелегална Полша 1939-1956”, на която е и председател на обществени начала от 1993 г. Проф. А. Кунерт е бил редактор в Instytut Wydawniczy PAX, гл.редактор в издателство Bellona, работил е в Музея на полската армия. Лауреат на наградата „Пазител на националната памет” (2006).

Документалната изложба „Септември 1939. Подялбата на Полша” се състои от 20 табла, които с документални снимки, разкази на свидетели и цитати от разсекретени документи разказват за събитията, довели до нападението на фашистка Германия срещу Полша на 1 септември 1939 г. Изложбата е подготвена от Център КАРТА съвместно с Къща за срещи с историята по поръчка на Министерството на външните работи на Полша.

Филмът “За всеки камък твой” на Зофя и Анджей Кунерт разказва за Варшавското въстание чрез съдбата на неколцина участници, известни личности от сферата на културата. Подборът на герои дава възможност на авторите да разкажат за същественото участие на цивилни лица, воюващи рамо до рамо с войниците. Във филма е отделено място и за малцината чужденци, борили се на страната на въстаниците.

Вход свободен


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.