Начало > Новини

"Интерфейс София"

ЦАИ 27/11/2009

Институтът за съвременно изкуство–София
ви кани на премиерата премиерата
на сборника „Interface Sofia/Интерфейс София”

Софийски университет, Нова конферентна зала,
1 февруари 2010 г., понеделник, 18.00 часа

Съставител: Александър Кьосев, редакция: Александър Кьосев, Мария Василева, Лъчезар Бояджиев, дизайн Кирил Прашков, София, издателство Изток-Запад, 2006-09, 344 стр., български и английски език

Книгата „Интерфейс София” е своеобразно концептуално заключение на проекта на ИСИ–София „Визуален семинар” (ръководител: Яра Бубнова, ръководител Програма Стипендианти: Александър Кьосев) в рамките на relations – проект, иницииран от Федералната културна фондация на Германия.

Авторите (по реда на съдържанието) са: Яра Бубнова, Ангел Ангелов, Димитър Камбуров, Боян Манчев, Лъчезар Бояджиев, Ирина Генова, Ивайло Дичев, Васил Видински, Кирил Прашков, Недко Солаков, Мария Василева, Александър Кьосев. Включена е и дискусията „Столични изгледи” с водещ Регина Битнер.

Книгата е богато илюстрирана с работите на стипендиантите на „Визуален семинар”, на чуждестранните художници, участвали в различни модули на проекта, с визуален материал, съпътстващ дискусиите и конференциите, както и с авторски фотографии.

„Визуалният семинар”, в който участваха художници, фотографи, дизайнери, изкуствоведи, културолози, философи, архитекти, арт-мениджъри и други свободни софийски интелектуалци, имаше за задача да анализира и да се намеси чрез художествени и изследователски проекти, но също и чрез големи публични дискусии и чрез цяла поредица от публикации, в брутално променящата се визуална среда на София по време на преход.

Дали и доколко успя, къде и защо не успя? „Интерфейс София” e своеобразна равносметка на колективните усилия. Надяваме се, че книгата отваря възможности и за нови визуални политики.

Книгата ще бъде представена от проф. Мая Грекова (СУ), социолог, специалист по градски изследвания, доц. Георги Станишев, архитект, теория на архитектурата (ВИАС) и студентите от магистърска програма „Изкуства и съвременност” Ана Благова, Албена Николова и Любомир Пожарлиев. Те ще говорят за сборника, но едновременно с това и за визуалната култура на София от последните години, за нови възможни намеси и проекти за участие в нейната променяща се среда.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.