Начало > Новини

"Градът и списанията на българския авангард"

ЦАИ 27/11/2009

Семинар „Списания на авангарда” в рамките на проекта „Лица на модернизма. Живопис от България, Гърция и Румъния 1910-1940”

ще се състои на 28 януари 2010, четвъртък, от 14.30 часа в Националната художествена галерия.

Гост-лектори – Лора Шумкова и Йордан Ефтимов от Нов български университет.

Куратори: Такис Мавротас, Ирина Генова, Мариана Вида

"Градът и списанията на българския авангард"

Как е представен градът в списанията на българските авангардисти? Как тези списания и интелектуалните кръгове около тях присъстват в градската култура на своето време? Кои са градовете на българския авангард? Това са основните въпроси, на които ще се опита да отговори лекцията на Лора Шумкова.

"Свое и чуждо в списанията на българския авангард"

Лекцията на Йордан Ефтимов е посветена на ролята на европейските ориентири в българското изкуство и литература непосредствено преди, по време на и след Първата световна война. Мястото на чужденците в тези списания. Как са интерпретирани темите, задавани от европейските авангардисти. Срещата на въображението на българския и европейския авангард.

За повече информация: Надежда Джакова, координатор на проекта: тел. 02/980 00 93, 989 78 41, НХГ, пл. “Княз Александър І” №1, София


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.