Начало > Новини

"Съдби, белязани от войната", посветена на 65 – та годишнина от Втората световна война

ЦАИ 04/05/2010

Националният военноисторически музей

Ви кани на  изложба

Съдби, белязани от войната

Посвещава се на 65-годишнината от Втората световна война.

5 май (сряда) 2010 г. – 17 часа
НВИМ, ул.Черковна 92
Вход откъм ул. Омуртаг

Изложбата е един поглед към събитието, формирало новия световен ред през фокуса на отделните човешки съдби.

В разказа за военния сблъсък се преплитат лични истории, за да ни покажат, че войната не оставя просто победители и победени. Време на тържествуваща вяра и геройство за едни, на покруса и унищожени идеали за други, тя оставя трайни последици за България и българите, чиито корени откриваме и днес.
Изложбата поставя и въпроса за националния идеал, носен от толкова поколения, оцелял след погрома на Първата световна война. Той се вплита и в тази война, за да претърпи окончателно крушение, погубен в лозунга за „социалистическия интернационализъм” и пожертван в името на „победата на социалистическата революция в цял свят”.

В хронологическия план са показани възвръщането на Южна Добруджа, „Символичната война” (1941-1944 г.) , влизането на армията ни в Македония, Беломорието и Сърбия, пътя на войната от Стражин – Куманово – Драва – Мур - до австрийските Алпи.

Личните истории са разказани чрез личните вещи и документи на повече от 50 участници във войната. Сред тях са офицери от „царската” армия, които в годините до 1941 г. командват различни военни формирования и през войната изпълняват воинския си дълг. Някои от тях са разстреляни без съд и присъда веднага след 9 септември 1944 г., други са оставени на служба до края на войната, а после са съдени от Народния съд, разстреляни или изпратени в лагерите, защото изпълнявайки военната си клетва са се сражавали срещу партизаните в Югославия и Гърция. Други, произлизащи от средите на партизаните или съветската армия, се вливат в армията чрез института на „помощник-командирите” и в следващите години заемат командните й длъжности и правят бърза кариера.

Изложбата припомня имената на генерал Златю Тепциев, командир на 5-и артилерийски полк и полковник Иван Атанасов, командир 19-и пех.полк, които влизат в Добруджа, присъединена към България, съгласно Крайовската спогодба (1940 г.); контраадмирал Асен Тошев, командващ Морските сили през целия период на войната; генерал Асен Сираков, командващ 4-а Армия, която освобождава Щип и Велес и влиза в Скопие; генерал Кирил Станчев, командващ 2-а Армия, която провежда Нишката и Косовската настъпателни операции, генерал Щерю Атанасов, помощник-командир на Първа Българска армия и др.
Сред „редовите” участници във войната се очертават образите на военния кореспондент капитан Васил Дунавски, художника Димитър Вълканов, медицинската сестра Василка Неделчева, д-р Кадиев, Ташо Ташев – военен историк и др.

Подобно експониране на историята е практика на европейските военни музеи в последните години, но е новост в музейното дело у нас.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.